Απερρίφθη από το ΣτΕ η αίτηση οκτώ Συλλόγων της Χαλκιδικής οι οποίοι είχαν ζητήσει την αναστολή της από 26.7.2011 υπουργικής απόφασης με την οποία και είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, Το ελληνικό δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία “TVX Hellas Α.Ε.” για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά στη συνέχεια υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ” στην οποία μεταβιβάστηκε έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όμως, οκτώ σύλλογοι της περιοχής, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να ανασταλεί η επίμαχη υπουργική απόφαση, ενώ παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης έκαναν η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου.

Μάλιστα η περιοχή αυτή στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) περιγράφεται ως “άγονη”. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται επίσης εκτιμήσεις στις οποίες αναφέρεται ότι δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν τους προστατευόμενους τόπους, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον “οικότοπο 9180».

Facebook Comments