Σταθεροποιητικές τάσεις στο χρυσό
Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα ο χρυσός αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στο κλείσιμο κάποιων από τις δραστηριότητές της
Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα ο χρυσός αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στο κλείσιμο κάποιων από τις δραστηριότητές της
Ο χρυσός σημείωσε σημαντική άνοδο στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης λόγω των ανησυχιών για το shutdown, οι οποίες ενίσχυσαν τις επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια, αλλά αργότερα υποχώρησε παρά το πιο αδύναμο δολάριο.
Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1325 δολάρια η ουγγιά με οριακή πτώση 0,15%, ενώ πτωτικά κινείται και το ασήμι κατά 0,34%. Απώλειες 0,84% σημειώνονται στα συμβόλαια του χαλκού.
Σε περίπτωση που η πολιτική «μάχη» για το ανώτατο όριο του χρέους συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του μήνα, αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στο χρυσό και να «σπάσει» το επίπεδο των 1.300 1.350 δολαρίων, όπως τονίζει ο Victor Thianpiriya, αναλυτής της ANZ στη Σιγκαπούρη.
Η αγορά δεν είναι τοποθετημένη με μία μεγάλη καθαρή θέση, και αυτό δείχνει ότι εάν υπάρξει διάσπαση του παραπάνω επιπέδου, τότε αυτή θα είναι δυναμική, όπως προσθέτει.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χρυσός σήμερα δεν αντιμετωπίζεται ως ασφαλές καταφύγιο πάντως, για αυτό και οι κινήσεις του είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως το «κλείσιμο» της αμερικάνικης κυβέρνησης δεν θα έχει διάρκεια.
Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε «λουκέτο», το 1995 με 1996, ο χρυσός – ο οποίος διαπραγματευόταν κάτω από τα 400 δολάρια η ουγγιά – σημείωσε ράλι της τάξης του 3%.
Ωστόσο, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντλήσει 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς θα ανάγκαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε default – ένα γεγονός που θα μπορούσε να παραλύσει την αμερικάνικη οικονομία και προκαλέσει σε σοκ όλη την υδρόγειο.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως το 2011, όταν και τότε υπήρξε το θέμα του ο ανώτατου ορίου του χρέους , η συμφωνία επιτεύχθηκε στο τελευταίο λεπτό και ο χρυσός χτύπησε ρεκόρ όλων των εποχών, στα 1.920 δολάρια η ουγγιά.
Facebook Comments