Λίγες ώρες από την κρίσιμη συζήτηση στη Γερουσία για ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να προκαλεί. Αυτή τη φορά όμως προς άλλη κατεύθυνση.

Επιχειρώντας να αποφύγει την διάσπαση της Φόρτσα Ιτάλια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνάντησε τους βουλευτές και γερουσιαστές του. Δεν αναπτύχθηκε, όμως, κανένας διάλογος. Μίλησε μόνον ο «πρώην Καβαλιέρε», ο οποίος έστειλε συγκεκριμένο μήνυμα:

«Δίνουμε μια εβδομάδα περιθώριο στον Λέτα για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταργηθεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης και στην συνέχεια να γίνουν εκλογές». Τα μετριοπαθή στελέχη της κεντροδεξιάς φέρονται εμφανώς απογοητευμένα. Είχαν ζητήσει να ληφθεί υπόψη και η θέση τους, χωρίς συνεχείς απειλές.

Στο μεταξύ, ο Σ. Μπερλουσκόνι άνοιξε και νέο μέτωπο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας, σε τηλεφωνική του συνομιλία που μεταδόθηκε από ιδιωτικό κανάλι ότι ο Ναπολιτάνο παρενέβη αθέμιτα στις δικαστικές του υποθέσεις. Ότι ζήτησε να μάθει, πριν δημοσιοποιηθεί, το περιεχόμενο της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον εκδοτικό οίκο Μονταντόρι, με την οποία ο «πρώην Καβαλιέρε» καταδικάσθηκε να καταβάλει τεράστια αποζημίωση.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε αυτό το κλίμα, αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα θα παρουσιαστεί ενώπιον της Γερουσίας.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την ομιλία του, αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα, ο Λέτα μπορεί να μην ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μεταβαίνοντας κατευθείαν στο προεδρικό μέγαρο για παραίτηση. Στόχος, μια νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν 35% της πρόθεσης ψήφου στην κεντροαριστερά, 33% στην κεντροδεξιά και 22% στον Μπέπε Γκρίλλο.

Ρεκόρ ανεργίας

Όλα αυτά στη σκιά των νέων, ιδιαίτερα ανησυχητικών στοιχείων για την ανεργία των νέων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 40,1% των νέων ηλικίας από 15 έως 24 χρονών δεν έχει θέση εργασίας.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό νεανικής ανεργίας που έχει καταγραφεί στην Ιταλία από το 1977 όταν άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις.

Facebook Comments