Mε τις τράπεζες και πάλι αμέτοχες η αγορά πραγματοποιεί οριακά ανοδική κίνηση, με τον γενικό δείκτη να περνάει προς στιγμή σε αρνητικό πρόσημο , κάνοντας πράξεις στις 1.008 μονάδες. Η τάση φαίνεται πως αποκαθίσταται στο ταμπλό και είναι ανοδική, έστω και οριακά εξαιτίας του καλού κλίματος που υπάρχει στα Ευρωπαίκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά τη μεγάλη πτώση.

Αντίδραση, μάλλον αντανακλαστική, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, διότι τα μεγάλα προβλήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και κυρίως σε Ιταλία και Πορτογαλία παραμένουν. Ο γενικός δείκτης «επιχειρεί’ και πάλι κίνηση προς τις 1.020 μονάδες με οριακά κέρδη και με τις συναλλαγές υποτονικές, λίγο πάνω από τα 42 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στην ΕΥΔΑΠ, σχεδόν κατά 3%, πολύ κοντά στα υψηλά έτους, στα 8,49 ευρώ (σ.σ. 8,53 ευρώ τα υψηλά). Η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς την Επιχείρηση, η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση και η αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 10,40 ευρώ από τη Eurobank, αποτελούν το δέλεαρ, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Σχεόν κατά 1,55 ενισχύονται ο Μυτιληναίος, μετοχή που αποτελεί σταθερή αξία για τους ξένους, ΟΛΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης, ΟΤΕ, που ευνοείται από το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και από την αναδιάρθρθωση επιτυχώς του δανεισμού και Βιοχάλκο, που μετά τις διευκρινήσεις για τη διπλή διαπραγμάτευση σε Χ.Α. και Euronext, έπεισε τους επενδυτές για την σκοπιμότητα της αλλαγής έδρας. 

Σύμφωνα με διαχειριστές από την Eurobank, η αγορά δεν έχει βάθος κι αυτό σε μεγάλο βαθμό αποθαρρύνει τους ξένους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά στο θέμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρά στοιχεία τα οποία να μπορεί να λάβει κανείς υπ’ όψη του. Το σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι δεν υπάρχουν p/e’s διότι δεν υπάρχει ακόμα σταθερή κερδοφορία, που σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις μπορεί να πέσουν έξω. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα hedge funds που ενεργοποιούνται την περίοδο αυτή στη χώρα δείχνουν ανεκτικότητα, ίσως διότι ξέρουν από αυτού του τύπου αγορές, μετά μάλιστα την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την Morgan Stanley.

Σημειωτέον, ότι ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος λόγω του ευρύτερου προβληματισμού που υπάρχει στις αγορές εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά και εξαιτίας του ενδεχομένου να πέσουν τελικά οι ΗΠΑ σε… δημοσιονομικό γκρεμό. Πρόκειται για εξελίξεις που φρενάρουν την κίνηση των κεφαλαίων διεθνώς.  Από την άλλη, η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή τα στις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

ΧΣ

Facebook Comments