Πάνω από τις 1.000 μον. μεν, χωρίς τάση δε
Μόλις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τις 29/8 μέχρι και σήμερα
Μόλις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τις 29/8 μέχρι και σήμερα
Στο διάστημα αυτό, το Χ.Α. παρέμεινε στις ώριμες αγορές από τον οίκο FTSE, έγινε το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο με περισσότερες από χίλιες συναντήσεις των εισηγμένων με αναλυτές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενή πλεονάσματα για συνεχόμενους μήνες μέσα στο 2013, ήρθε η τρόικα και προφανώς ικανοποιημένη αποχώρησε μέσα σε μία εβδομάδα, εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις βακλίτσες του για επιστροφή στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υποσχέσεις από ξένα funds και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα και στα Ελληνικά ομόλογα, που σήμερα, έκαναν πράξεις κάτω από το 9%.
Παρ’ όλ’ αυτά η κίνηση στην αγορά δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού η σταθεροποίηση των αποτιμήσεων θυμίζει σε πολλούς το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Οι αναλυτές της Eurobank υποστηρίζουν ότι η παραμονή της αγοράς στα επίπεδα αυτά, την καθιστά ευάλωτη στα όποια νέα, καλά ή άσχημα, δίδοντας και την ανάλογη τάση. Σύμφωνα με διαχειριστές από την Eurobank, η αγορά δεν έχει βάθος κι αυτό σε μεγάλο βαθμό αποθαρρύνει τους ξένους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά στο θέμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρά στοιχεία τα οποία να μπορεί να λάβει κανείς υπ’ όψη του. Το σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι δεν υπάρχουν p/e’s διότι δεν υπάρχει ακόμα σταθερή κερδοφορία, που σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις μπορεί να πέσουν έξω. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα hedge funds που ενεργοποιούνται την περίοδο αυτή στη χώρα δείχνουν ανεκτικότητα, ίσως διότι ξέρουν από αυτού του τύπου αγορές, μετά μάλιστα την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την Morgan Stanley.
Σημειωτέον, ότι ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος λόγω του ευρύτερου προβληματισμού που υπάρχει στις αγορές εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά και εξαιτίας του ενδεχομένου να πέσουν τελικά οι ΗΠΑ σε… δημοσιονομικό γκρεμό. Πρόκειται για εξελίξεις που φρενάρουν την κίνηση των κεφαλαίων διεθνώς. Από την άλλη, η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή τα στις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,76%, στις 1.021,80 μονάδες και με τζίρο 53,14 εκατ. ευρώ. Κέρδη κοντά στο 1% για τον δείκτη των τραπεζών, όπου ξεχώρισαν η Αττικής με άνοδο πάνω από 5%, Eurobank κοντά στο 2% και Πειραιώς 1,60%. ΕΤΕ και Alpha εμφάνισαν μικρές διακυμάνσεις. Από εκεί και πέρα, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ήταν αυτές που ξεχώρισαν. Από τον 25άρη, το ενδιαφέρον της αγοράς έπεσε στη Βιοχάλκο, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 3% και την ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 3,03% και κλείσιμο στα 8,05 ευρώ.
Η αγορά παίρνει ως καλό νέο την παραμονή της Βιοχάλκο στο Χ.Α., αλλά και την προσβασιμότητά της στις διεθνείς αγορές χρήματος κατά την αλλαγή έδρας. Ως προς την ΕΥΔΑΠ, η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση και η αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 10,40 ευρώ από την Eurobank Equities, δικαιολογούν την άνοδο της μετοχής. Πάνω από 25 ενισχύθηκε ο ΟΛΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης, κοντά στο 25 ο ΟΤΕ που προωθεί νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κλείσιμο κοντά στα ψηλά έτους για τα Folli στα 19,56 ευρώ και εντολές αγορών συνέχεια για MIG και Μυτιληναίο.
Επιστροφή στα θετικά πρόσημα για τον ΟΠΑΠ, καθώς προωθούνται οι διοικητικές αλλαγές στον Οργανισμό, με την Emma Delta να αναλαμβάνει τα ηνία στις 11 Οκτωβρίου. Στα 12,48 ενισχύθηκε η ΜΕΤΚΑ. Τέλος, ισχυρά κέρδη για Φουρλή και Πλαστικά Θράκης.
ΧΣ
Facebook Comments