Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε σήμερα στο Παρίσι, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, όπως αναμενόταν ευρέως από την αγορά.

Σε δημοσκόπηση του Reuters οι οικονομολόγοι αναμένουν  την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015, ενώ εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα υπάρξει ένα νεός γύρος  μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Ακολουθεί σε λίγη ώρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδος, η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπου αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στους λόγους που τα επιτόκια διατηρούνται στα σημερινά τους επίπεδα και στην μελλοντική τους πορεία, με βάση τη νέα πρακτική προαναγγελλίας της επιτοκιακής πολιτικής (forward guidance).

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να υπογραμμίσει τη θετική ροή των οικονομικών στοιχείων το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ωστόσο πως η ανάκαμψη είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια και πως συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί «αντίθετοι άνεμοι».

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τρόπο που θα αναφερθεί στο ζήτημα του πληθωρισμού, όπου υπάρχουν σημάδια περαιτέρω μείωσης από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Αναμένεται να ερωτηθεί για την πιθανότητα ενός νεόυ γύρου LTRO και για τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη το «λουκέτο» βασικών υπηρεσιών της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Facebook Comments