Δεν αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα για το 2014, με την ενίσχυση των θεσμών, την πολιτική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις να αποτελούν τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank η οποία δημοσιεύθηκε στο «7 Ημέρες Οικονομία».

Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, βασικό «αγκάθι» για την καταβολή της δόσης του ενός δισ. στις αρχές του Οκτωβρίου θεωρείται το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται ότι για την καταβολή της δόσης προϋποτίθεται και η ολοκλήρωση και άλλων μεταρρυθμίσεων πέραν της αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ: της ένταξης στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, της ψήφισης του νέου κώδικα των δικηγόρων και της ολοκλήρωσης του σχεδίου για την αναγνώριση και αποπληρωμή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,65% και την ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ-1,12% προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους. 

Παράλληλα, δεν αναμένεται λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για το 2014, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τόσο την πολιτική σταθερότητα όσο και την προοπτική βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για το έτος, και κατ’επέκταση την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατά την Eurobank, η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα συνέχισε την πτωτική της πορεία τον Αύγουστο (-3,9%), ωστόσο παρατηρήθηκε οριακή επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα όσον αφορά στον ρυθμό μείωσης.

Όπως επισημαίνεται, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επανήλθε σε ανοδική τροχιά τον Σεπτέμβριο, ανερχόμενος στις 93,1 μονάδες, ενώ η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από ένα τρίμηνο πτωτικής πορείας, επιστρέφοντας στα επίπεδα των τελών του 2012.
 

Facebook Comments