«Φρένο» στην έκδοση ομολόγου μέχρι τη συνεδρίαση του ΔΝΤ
«Παγώνει», προς το παρόν, η έκδοση ομολόγου που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί χθες ή σήμερα
«Παγώνει», προς το παρόν, η έκδοση ομολόγου που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί χθες ή σήμερα
«Παγώνει», προς το παρόν, η έκδοση ομολόγου που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί χθες ή σήμερα. Υστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις την Παρασκευή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επελέγη τελικά να καθυστερήσει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέχρι να δημοσιοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η έκδοση ομολόγου είναι θέμα ωρών, σημείωναν πως «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Σημειώνεται πως ο αρχικός προγραμματισμός, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, προέβλεπε πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδρίαζε στις 27 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασίσει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα με την απόφαση, θα δημοσιοποιείτο η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, στη συνέχεια επέσπευσε τη συνεδρίαση για τις 20 Ιουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη. Κατόπιν αυτού και με δεδομένο ότι πλέον η χρονική απόσταση μεταξύ της έκδοσης και της δημοσιοποίησης της ανάλυσης βιωσιμότητας είχε συρρικνωθεί σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, κρίθηκε ότι θα ήταν πιο σωστό έναντι των επενδυτών αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας και της διαδικασίας, να καθυστερήσει λίγο η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους το κλίμα στις αγορές.
Προφανώς δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν ο χαρακτηρισμός του ελληνικού χρέους ως μη βιώσιμου από το ΔΝΤ. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι το Ταμείο δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα ή την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ωφεληθεί από αυτές. Στην ουσία, το βασικό σενάριο του Ταμείου είναι το ίδιο με αυτό που περιείχε η αντίστοιχη ανάλυση του Φεβρουαρίου και η σύγκλιση στην οποία αναφέρθηκε η κ. Λαγκάρντ στις 15 Ιουνίου μετά το Eurogroup δεν εντοπίζεται πουθενά. Μάλιστα, το Ταμείο επιμένει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές δεν φαίνεται να πτοήθηκαν από τη διάψευση των προσδοκιών για έξοδο στις αγορές χθες ή σήμερα. Αντίθετα, δείχνουν να προετοιμάζονται για μια έκδοση, συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι η ανταλλαγή του τίτλου που λήγει το 2019 με το 5ετές που θα εκδοθεί. Ετσι, οι τιμές του τελευταίου συνέχισαν να ανεβαίνουν. Η απόδοσή του υποχώρησε στο 3,35% από 3,39% που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η χθεσινή μέση τιμή του διαμορφώθηκε στα 102,33 λεπτά του ευρώ από 102,25.
Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου τη Δευτέρα υποχώρησε στο 5,17% από 5,25% της περασμένης Παρασκευής 14 Ιουλίου, με τη χθεσινή τιμή του 10ετούς να ανέρχεται στα 89,90 λεπτά του ευρώ έναντι 89,30 λεπτών της προηγούμενης συνεδρίασης.
Επίσης, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε σημαντικά στις 460 μονάδες βάσης από 467 μονάδες βάσης που είχε κλείσει στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Facebook Comments