Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη επιβάλλει φόρο σε υπολογιστές, εκτυπωτές, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές, scanners κ.λπ. σε ποσοστό 2% έως 6% επί της αξίας του προϊόντος.

Τα δικαιώματα αυτά –που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ– θα συλλέγονται και αποδίδονται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας. Μάλιστα, εφόσον ο υπόχρεος καταβολής του φόρου δεν δηλώσει εγγράφως στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) εντός 30 ημερών τα προϊόντα που εισήγαγε ή διέθεσε στην ελληνική αγορά, τότε το «χαράτσι στα τάμπλετ», όπως ονομάστηκε ο σχετικός φόρος, θα διπλασιάζεται.

Το θέμα αποκτά νέα διάσταση, τόσο με τη χθεσινή παρέμβαση της Κομισιόν όσο και από το γεγονός ότι παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, δεν εξαιρούνται τα «έξυπνα» κινητά (smartphones) από τον φόρο του 2%.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, παρόλο που υποσχέθηκε την άρση της επιβολής φόρου στα κινητά, αυτό τελικά δεν θεωρείται οριστικό. Η αναφορά τους μέσα στον νόμο, ως τεχνικά μέσα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας παραμένει και, σύμφωνα με νομικούς παράγοντες της αγοράς, η υπουργός στην ουσία δεν αφαίρεσε τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα από την επιβολή φόρου, αλλά απλά, απέφυγε να ορίσει το ύψος του.

Αυτό, σύμφωνα με ίδιους νομικούς παράγοντες, έγινε για να διευκολύνει φορείς συλλογικής διαχείρισης που βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με εταιρείες κινητών τηλεφώνων (Vodafone και Huawei). Οι φορείς ζητούν από τις δύο εταιρείες, να τους καταβάλουν δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 6% της αξίας των συσκευών κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν στην αγορά κι εφόσον κάτι τέτοιο ευδοκιμήσει, τότε οι επιχειρήσεις κινητών θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά δεκάδες εκατ. ευρώ. Στην πράξη, η υπουργός Πολιτισμού έκανε «πλάτες» στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων και όχι στις εταιρείας κινητών τηλεφώνων, για τις οποίες το καθεστώς παραμένει ασαφές και θα κριθεί στα δικαστήρια.

Στο θέμα των δικαιωμάτων παρενέβη χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις διατάξεις αυτές, είπε ότι εξετάζονται από τις Αρχές της Κομισιόν, προκειμένου να φανεί αν η φορολογία αυτή υπέρ τρίτων συνάδει με τους στόχους του μνημονίου. Μάλιστα, η αξιολόγηση αυτή φαίνεται να έχει επείγοντα χαρακτήρα και ότι στόχος είναι το σκηνικό να ξεκαθαρίσει πριν από την επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη.

Το νέο «χαράτσι στα τάμπλετ» όπως ονομάζεται ο νέος φόρος, ψηφίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική διάταξη προβλέπει σε κάθε υπολογιστική διάταξη, με μνήμη RAM άνω των 4 GB, την επιβολή φόρου 2%. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με αλλαγή στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, διπλασίασε τη φορολογία, καθώς η αρχική πρόταση προέβλεπε το δικαίωμα αυτό στο 1%. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB (Terabytes) και με 4% οι φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι μέχρι 1 TB.

Παράγοντες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) ανέφεραν ότι οι κινήσεις της Κονιόρδου δεν είχαν την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο νόμος ψηφίστηκε σχεδόν εν κρυπτώ, αφού το σχέδιό του κατατέθηκε μόλις στις 6 Ιουλίου 2017 και ψηφίστηκε μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 Ιουλίου. Η ψήφισή του μάλιστα έγινε χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Έντυπη

Facebook Comments