Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί τελικά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για τις επαφές που και ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι είχε με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη και έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα Ευθύμιο Γιαννουσάκη. 

Όπως αποφασίστηκε, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, η ακρόαση του κ. Καμμένου θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αίτημα να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και, παρά τις διαφωνίες των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το αίτημα αυτό συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 2/5 των μελών της Επιτροπής, ώστε να ασκήσει η μειοψηφία το δικαίωμα που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής και έτσι να καταστεί «υποχρεωτική» η κλήση σε ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «ενδεχομένως, μετά την ακρόαση του κ. Καμμένου, να παραστεί ανάγκη να κληθεί σε ακρόαση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος κ. Χριστοφορίδης».

Προηγήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί δύο ζητημάτων. Το πρώτο ανέκυψε όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε αόριστη τη διατύπωση του αιτήματος του κ. Λυκούδη για το αντικείμενο της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά η αντιπολίτευση στήριξε το αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού.

«Θυέλλα» μεταξύ Ν. Παρασκευόπουλου – Ευ. Βενιζέλου

Το δεύτερο ζήτημα ανέκυψε μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των επαφών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα ναρκωτικά η οποία προβλέπει τη δυνατότητα των αρμόδιων οργάνων να δίνουν εντολή σε τρίτους για τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τη διαλεύκανση μιας υποθέσεως.

Η νομοθεσία, όπως επισήμανε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρεται σε ιδιώτη στον οποίο μπορούν να δοθούν κατάλληλες οδηγίες ή εντολές για να μπορέσει να διερευνήσει κάτι. «Νομίζω ότι μπορούμε από το μείζον να συνάγουμε και το έλασσον, δηλαδή ότι αν ακόμη και ιδιώτης μπορεί να έχει εντολή προκειμένου να κάνει κάποιες διερευνητικές πράξεις για να διαλευκάνει μια υπόθεση, πολύ περισσότερο μπορεί να το κάνει ένας δημόσιος λειτουργός» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ε. Βενιζέλου.

«Είναι δυνατόν αυτά να λέγονται στην Επιτροπή Θεσμών από καθηγητή Νομικής μάλιστα;» διέκοψε ο Ε. Βενιζέλος.

«Συγκρατηθείτε κ. Βενιζέλο!» προέτρεψε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«…Ότι δηλαδή ο κ. Καμμένος ενήργησε κατ΄ εντολή της εισαγγελίας;», επέμεινε ο Ε. Βενιζέλος.

«Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει» επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Αποκλείεται από εμένα να ακούσετε να απαντάω στον κ. Βενιζέλο, με τον τρόπο με τον οποίο αυτός μου απευθύνθηκε. Το προσπερνώ. Τα σχόλια είναι ευνόητα για την τοποθέτησή του, για το ύφος και για όσα λέει» ανέφερε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

«Είναι δυνατόν να προβάλλεται ο συσχετισμός ότι ενήργησε ο Καμμένος κατ΄ εντολή της δικαιοσύνης! Ως ενδιάμεσο πρόσωπο! Αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας; Ότι ενήργησε δηλαδή κατά νόμον, έχοντας εντολή των ανακριτικών αρχών; Έχετε καταλύσει το κράτος, το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών, τη δικαιοσύνη, τα πάντα! Και έχετε και υποστηρικτές! Το παρακράτος! Το παρακράτος σας!» διέκοψε ξανά ο Ε. Βενιζέλος.

«Έχουμε ανεχθεί πάρα πολλά. Εδώ δεν είναι αρένα. Οφείλετε να είστε ψύχραιμος» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία όταν άκουσε τον κ. Βενιζέλο να της λέει ότι «βάζει τον εαυτό της ασπίδα στην κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών» διέκοψε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσει το φορτισμένο κλίμα.

«Η αναφορά μου σε συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, είναι μια αναφορά νομική. Αυτό το οποίο προσπάθησα εδώ να εξηγήσω, είναι ότι υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι προβλέπουν πράξεις χορήγησης πληροφοριών, ευνοϊκών μέτρων υπέρ εκείνων οι οποίοι τις χορηγούν και επίσης ότι δίδεται και μια ευελιξία διωκτική προκειμένου να υπάρχουν αυτές οι διαλευκάνσεις. Καθόλου δεν είπα αυτό έγινε ή το άλλο έγινε», είπε με την επανάληψη της συνεδρίασης ο Ν. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Έχω πει και θα το επαναλάβω ότι δεν έχω ιδέα τι έχει κάνει ο κ. Καμμένος. Αλλά, εκείνο που λέω είναι ότι υπάρχουν θεσμοί που επιτρέπουν πράξεις διωκτικές οι οποίες χρειάζονται, χάριν της αποτελεσματικότητας, και χρειάζονται μυστικότητα για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1.

Facebook Comments