Στην επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο “Β-“, προχώρησε σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, αναβαθμίζοντας το outlook σε “θετικό” από σταθερό προηγουμένως.

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και την έκθεση της S&P, ανοίγει ο δρόμος για να λάβει τις τελικές αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης νέου ομολόγου. Άλλωστε, τόσο οι θέσεις του Ταμείου, όσο και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σαφή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι παγκόσμιοι επενδυτές στις εκδόσεις ομολόγων. 

Η S&P επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μια πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το δείκτη χρέους / ΑΕΠ και τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους ως το 2020.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει τα εξής:

Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την εκτίμηση πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα υποχωρήσουν σταδιακά, λαμβάνοντας στήριξη από την οικονομική ανάκαμψη, τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2020 που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και τη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας και ειδικά του Eurogroup, για περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως επισημαίνει η S&P, το Eurogroup, στην ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου του 2015, έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας με εκταμιεύσεις δόσεων πάνω από το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών.

«Κατά τη γνώμη μας, η στήριξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές κρατικού χρέους» σημειώνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Facebook Comments