Υπό εξέταση οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρίνει την κατάσταση σ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρίνει την κατάσταση σ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρίνει την κατάσταση στο Βόσπορο με αυτή που επικρατούσε στην πρώην Αν. Γερμανία.
Η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία αφορά πλέον και τις εξαγωγές όπλων. Όλες οι τουρκικές παραγγελίες βρίσκονται υπό εξέταση, δήλωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξαγωγές όπλων υπουργείου Οικονομίας. «Ειδικό βάρος» στη λήψη της απόφασης θα δοθεί στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα «και προπαντός στο κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία νέα άδεια εξαγωγής όπλων. Ήδη από το στρατιωτικό πραξικοπήμα και μετά, η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχίσει να εξετάζει με αυστηρότερα κριτήρια τα τουρκικά αιτήματα. Τους πρώτους 4 μήνες φέτος εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 22 εκ. ευρώ που αφορούσαν εξοπλισμό για το ναυτικό και κοινά προγράμματα με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Πέρυσι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε εγκρίνει πωλήσεις ύψους σχεδόν 84 εκ. ευρώ.
«Αναγκαία» τα μέτρα
Αιτιολογώντας την αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης ο υπουργός Καγκελαρίας, Πέτερ Άλτμαϊερ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα «απαράδεκτη» και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «απολύτως αναγκαία». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης. Στην εφημερίδα BILD, o υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρομοιάζει την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή που επικρατούσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Όπως και εκεί, επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, «η Τουρκία προχωρά σε συλλήψεις αυθαίρετα και δεν τηρεί ούτε τα ελάχιστα προξενικά στάνταρτ.» Αν η Άγκυρα δεν σταματήσει αυτή την πρακτική τότε θα πρέπει να ειπωθεί στους Γερμανούς τουρίστες ότι ταξιδεύουν με δική τους ευθύνη στην Τουρκία και ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για αυτούς».
Στο ίδιο φύλλο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, δηλώνει πως «όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία, δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου.» Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ένωσης Γερμανών Δικαστών (DRB), Γερμανοί που φυλακίζονται στην Τουρκία δεν μπορούν να ελπίζουν σε διαδικασίες κράτους δικαίου και σε μια ανεξάρτητη εξέταση των κατηγοριών. Στην τουρκική δικαιοσύνη επικρατεί ένα κλίμα φόβου. Χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί και φυλακιστεί. Στη θέση τους έχουν προσληφθεί νομικοί που είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Οι δε δικηγόροι που υπερασπίζουν φυλακισμένους βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή. Ανά πάσα στιγμή, επισημαίνει η DRB, μπορεί να κατηγορηθούν ότι παρέχουν βοήθεια σε τρομοκράτες.
«Ομαλή» η συνεργασία στο Αιγαίο
Πάντως, η πολιτική ένταση ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει την «καθημερινή» συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων DPAη Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει την γερμανοτουρκική συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο «ομαλή». Αυτό ισχύει τόσο για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο, για τη μεταφορά των γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία όσο και για τα εννέα μέλη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που υπηρετούν στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο. «Όλες οι στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρούνται, είτε αυτές αφορούν την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, είτε άλλες συμμαχικές εντολές του ΝΑΤΟ», τονίζει η κ. φον ντερ Λάιεν.
Facebook Comments