Έρχεται πτώση επιτοκίων και άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου;
Σε επίπεδο χρηματιστηριακών προοπτικών, ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν.
Σε επίπεδο χρηματιστηριακών προοπτικών, ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν.
Αν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν έχει αποδόσει ως τώρα σημαντικούς καρπούς, η έντονη φοροεισπρακτική πολιτική οδήγησε σε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψει, πιθανότατα σε διάστημα ολίγων μηνών, τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές για την χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων αναγκών. Αν και τα ποσά που αντλούνται για βραχυπρόθεσμο δανεισμό είναι μικρό κομμάτι του χρέους, η δυνατότητα της χωρας να δανειστεί, επιτρέπει αποκλιμάκωση βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Η πτώση των επιτοκίων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις χρηματιστηριακές αξίες, ιδιαίτερα των τραπεζών που πιθανότατα θα είναι στο επόμενο διάστημα ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση.
Στο παρελθόν η Ελληνική οικονομία υπέφερε από το ανάλγητο πρόγραμμμα λιτοτητας που επέβαλλαν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κυρίως οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι της Γερμανικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία αποδυναμώνει αυτούς τους κυκλους, που εκφράζονταν κυρίως στο κόμμα των ‘Ελευθερων Δημοκρατών’, τον εταίρο της Μέρκελ που έμεινε εκτός βουλής.
Η δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού στην χωρα εκείνη απαιτεί συμβιβασμούς που επιτρέπουν μία πολιτική λιγότερο αυστηρής λιτότητας. Ηδη το ‘φρενο’ στην πολιτική αυστηρής λιτότητας που εβαλε η Γερμανία το τελευταίο εξάμηνο, λογω προεκλογικής περιόδου, επέτρεψε στην Ευρωπαική Ενωση να βγεί από την κρίση.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης , όμως, στην Ευρώπη δεν αναμένεται να είναι ισχυροί, ενω και η Ελλάδα μοιραία θα κινηθεί με μηδενικούς, στην καλύτερη, και πιθανότατα αρνητικούςρυθμούς ανάπτυξης το 2014, όμως σαφώς διαφαίνονται τάσεις ‘κοπασμού’ της κρίσης.
Αυτό βοηθάει το χρηματιστηριακό κλίμα μεχρι το τέλος του έτους που διανύουμε, όμως στις αρχές του 2014 η χωρα πιθανώς θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση του μακροχρόνιου χρέους.
Επιμήκυνση του μακροχρόνιου χρέους, και μεταφορά του Τραπεζικού τμηματός του (περίπου 15% αυτού) σε άλλη κατηγορία, ωστε να μην υπολογίζεται στο δημόσιο χρέος, αποτελεί μια λύση, και μπορεί να δρομολογηθεί το πρώτο τρίμηνο του νεου ετους. Λύση που όμως θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας. Αρα από Ιανουάριο οι συνθήκες ρευστότητας στην χώρα θα αρχίσουν ξανά να είναι ασφυκτικές, και το χρηματιστήριο δύσκολα θα κάνει θετικές εκπλήξεις.
Οι ξένες, πλην Ευρωπαικής Ενωσης, οικονομίεςενδυναμώνουν ρυθμούς ανάπτυξης, και εφόσον επέλθει αμεσα συμβιβασμός στις ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος δεν διαφαίνεται κάποιος παράγοντας που να πιέσει τις ξένες αγορές σε πτωτική κατευθυνση. Αντίθετα, στην λιγότερο πιθανή περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο για το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ σε διάστημα πέραν των 3 εβδομάδων θα οδηγούσε σε επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση και σε υποχώρηση των κεφαλαιαγορών κατά 10% περίπου ή και περισσότερο. Σε αυτή την, λιγώτερο πιθανή αλλά εξαιρετικά αρνητική περίπτωση, το Ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι δύσκολο να μην υποχωρήσει σε νέα χαμηλα επίπεδα.
Επιγραμματικά, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή στις ΗΠΑ, θα υπάρξει η δυνατότητα βελτίωσης του χρηματιστηριακού κλίματος στα ξένα χρηματιστηρια και μαλλον και το Ελληνικό μεχρι τις αρχές του επόμενου έτους, με πιθανώς μεγάλο ωφελημένο τις Τραπεζικές μετοχές. Ομως από τις αρχές του νέου έτους θα είναι δυσκολο το Χρηματιστηριο Αθηνών να υπεραποδόσει έναντι ξένων, καθώς η αναδιάρθρωση χρέους θα συνοδευτεί με αρνητικά, για την οικονομία και το χρηματιστήριο, μέτρα.
(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)
Facebook Comments