«Tαύροι» του δολαρίου δηλώνουν τόσο η Morgan Stanley όσο και Deutsche Βank, εκτιμώντας πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει 1,20 και το 1,10,αντίστοιχα, στις αρχές του 2015.

Η απόφαση της Fed να καθυστερήσει την σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και να σηματοδοτήσει το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, παρέχει ένα θετικό περιβάλλον για το επενδυτικό ρίσκο, τις επόμενες εβδομάδες, και, ενδεχομένως, τους επόμενους 2-3 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων η Morgan Stanley αναμένει μια παύση στην μακροπρόθεσμη τάση ανάκαμψης του δολαρίου. Ωστόσο, διατηρεί την άποψή της ότι η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του δολαρίου είναι ήδη στα πρώτα της στάδια και πως η τρέχουσα υποχώρηση αποτελεί ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο αμερικάνικο νόμισμα.

Όπως επισημαίνει, η πιο υποστηρικτική πολιτική στάση της Fed στο εγγύς μέλλον θα καλλιεργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις και τις μακροπρόθεσμες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, επιτρέποντας στο δολάριο να συνεχίσει την ανοδική πορεία κατά το επόμενο έτος . Η μείωση του χάσματος ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου θα είναι επίσης υποστηρικτικός παράγοντας για το δολάριο.

Η Morgan Stanley βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 στο δ’ τρίμηνο του 2013, στο 1,27 στο α’ τρίμηνο του 2014, στο 1,25 στο β’ τρίμηνο, στο 1,24 στο γ’ τρίμηνο, στο 1,23 στο δ’ τρίμηνο και στο 1,20 στο α’ τρίμηνο του 2015.

Η Deutsche Bank υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ταύρος του δολαρίου φέτος και επαναλαμβάνει αυτήν την άποψη σε σημείωμα προς τους πελάτες της, ζητώντας τους να έχουν λίγη υπομονή και να διατηρήσουν τις long θέσεις τους στο αμερικάνικο νόμισμα.

Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη νέα φάση για το δολάριο, όπως τονίζει,  όπου θα εμβαθύνουν οι βάσεις για την πολυετή ανοδική πορεία του αμερικάνικου νομίσματος. Από τις αρχές του έτους, οι αγορές έχουν ομαλοποιηθεί από τις ακρότητες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το δολάριο έπαψε να είναι ένα risk-off νόμισμα, οι μετοχές συσχετίστηκαν θετικά με τις αποδόσεις ομολόγων και, ίσως το πιο σημαντικό,  η καμπύλη επιτοκίων των ΗΠΑ άρχισε να διορθώνει πολλές από τις ανωμαλίες που προκαλούνται από την πολιτική της Fed.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά δείχνουν προς την ενίσχυση του δολαρίου έναντι στα ευρωπαϊκά νομίσματα και ειδικά το ευρώ. Ήδη το ευρώ διαπραγματεύεται σε υπερβολικά επίπεδα και εάν οι βραχυρπρόθεσμες αποδόσεις των ΗΠΑ προχωρήσουν σε περαιτέρω εξομάλυνση και η ανάπτυξη ισχυροποιηθεί, τότε το ευρώ θα μπορούσε τελικά να αρχίσει να… κλαίει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.

Oι εκτιμήσεις της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι το 1,25 στο δ’ τρίμηνο του 2013, στο 1,23 στο α’ τρίμηνο 2014, στο 1,20 στο β’ τρίμηνο 2014, στο 1,18 στο γ’ τρίμηνο, στο 1,15 στο δ’ τρίμηνο και στο 1,10 στο α’ τρίμηνο 2015.
 

Facebook Comments