Στο ταμπλό του Χ.Α., η ΔΕΗ, που αποτελεί επιλογή για τη Citigroup κινείται σε νέα υψηλά έτους, στα 8,51 ευρώ, αν και οι τράπεζες κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, παρά τις πληροφορίες για σύσταση bad banks από την ΕΤΕ και την Πειραιώς ή την πώληση θυγατρικών της ΕΤΕ σε Βαλκάνια και Α. Ευρώπη, πλην Τουρκίας.

Ο γενικός δείκτης κινείται στη γνώριμή του διαδρομή, δηλαδή στις 1.020 και πάνω μονάδες, με τις συναλλαγές ωστόσο, υποτονικές  στα 40 εκατ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΤΕ που οδεύει, επίσης, σε νέα υψηλά, αλλά και για τον ΟΠΑΠ. Άνοδος 2,35% για την Βιοχάλκο, στα 4,80 ευρώ, ενώ προς νέα υψηλά οδεύει και η Ελλάκτωρ.

Αν και οι συναλλαγές δεν πείθουν για την αλλαγή τις τάσεις, ωστόσο είναι εμφανείς οι προθέσεις των επενδυτών για κίνηση της αγοράς πιο ψηλά. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως εξηγούν διαχειριστές, δείχνουν ότι μάλλον, η χώρα θα καταφέρει να ρίξει φέτος και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτω από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από 3%, ενώ τα στοιχεία των εσόδων για τον Σεπτέμβριο δείχνουν αύξηση 17%, που σημαίνει ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μάλλον «δούλεψε».

Επιπρόσθετα, το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε μεταξύ 2 και 1,8 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος της ύφεσης δεν αποκλείεται να κλείσει κάτω από το 4%, παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι ξένοι στο μεταξύ βγαίνουν και αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα, τα οποία σε ονομαστικές τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα του 62 και το spread διαμορφώνονται κοντά στις 900 με 930 μ.β. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ έριξε ιδιαίτερο βάρος στην προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, έστω και πειραματικά το 2014, με την Japonica να θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού της χώρας θα διαμορφωθεί το 2014 κοντά στο 5%.

Υπενθυμίζεται ότι το “Μ” είχε γράψει προσφάτως πως θα γίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, με ποιους όρους και με τι επιτόκιο, το οποίο θα είναι μία μονάδα πάνω από τα επιτόκια που δίνουν τα έντοκα. Ταυτόχρονα, το πολιτικό κλίμα βαίνει προς αποκατάσταση μετά τις προφυλάκισης ανώτατων στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μάλλον βαίνουν καλώς, αν κρίνει κανείς από τη σύντομη παραμονή της στη χώρα μας.

ΧΣ

Facebook Comments