Η αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα βλάψει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε, είναι ζήτημα «ύψιστης σημασίας» να λυθεί η διαμάχη το γρηγορότερο δυνατό και πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου. «Η συνέχιση του αδιεξόδου στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσει στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε.

« Το έχω δηλώσει πολλές φορές, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή σήμερα και σε περισσότερη αργότερα, και να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους με μέτρα που δεν θα απειλήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά με μέτρα αύξησης των εσόδων και περιορισμού των δαπανών».

Η Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει ήδη πληγεί από την υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή και θα κινηθεί κάτω από το 2% το 2013. Το 2014 θα αυξηθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.
 

Facebook Comments