Σύμφωνα με κορυφαίες τραπεζικές πηγές μέχρι τα μέσα του 2014 οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πρέπει να έχουν αποβάλει σημαντικό κομμάτι των σκελετών του παρελθόντος, ενώ σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες μπορεί τελικά να είναι κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις των 6 με 7 δις. ευρώ.

Όπως αναφέρουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές, η Blackrock έχει διαπιστώσει ότι οι επισφάλειες μπορεί και να αγγίξουν τα 50 δις. ευρώ. Που σημαίνει ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πιθανώς θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την εξυγίανσή τους, με ορατό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο… ΤΧΣ.   Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έλαβαν το περασμένο διάστημα, δηλαδή τα 50 δις. ευρώ.

Η άποψη της Blackrock κατά τη διάρκεια του ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών αποκωδικοποιείται σε τρεις προτάσεις.

–          Περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Πλέον διαμορφώνεται στο 3,8% και εξακολουθεί να είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καλώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να ρίξουν σταδιακά τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2014 στα επίπεδα του 2%. Από αυτή τη μείωση της ψαλίδας, η οποία έχει αρχίσει να μειώνεται από τα επίπεδα του 5% και του 7% απελευθερώνει σημαντική ρευστότητα που πλέον διακρατείται στις ίδιες τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια κι αν δίνουν, το κάνουν με το σταγονόμετρο και ταυτόχρονα δεν πληρώνουν πολλά για τόκους.

–          Να πουλήσουν δάνεια, με ένα γενναίο κούρεμα στους ίδιους τους επιχειρηματίες που τα έχουν λάβει. Πρόκειται για άμεσο ρευστό και ζεστό χρήμα. Ήδη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στην αγορά που επιχειρηματίες με διάφορα εταιρικά σχήματα πλησιάζουν τις τράπεζες και ζητούν να αγοράσουν τα δάνειά τους ακόμα και στο μισό ή πιο κάτω της αξίας τους, κάτι που προς το παρόν απορρίπτουν οι τράπεζες. Πλην όμως, η τακτική αυτή, όπως έχει γράψει το «R», ακολουθείται κατά κόρον ή τέλος πάντων, πολύ συχνά σε μικρά επιχειρηματικά δάνεια, καταναλωτικά ή κάρτες.

–          Άμεση αξιοποίηση των συμμετοχών τους. Πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό, αξιοποίηση ακινήτων, είτε μέσω πώλησής τους, είτε εντασσόμενα σε holding εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να μπουν στο Χρηματιστήριο, είτε ακόμα και με τη σύμπραξη στρατηγικού επενδυτή.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η Εθνική συμφώνησε με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να πουλήσει τις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, FYROM και Αλβανία, καθώς αποτελούν το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου της Εθνικής και ο τρόπος πώλησής τους θα αποφασισθεί με βάση το σχέδιο στρατηγικής που έχει αναλάβει να συντάξει το ΤΧΣ ως μεγαλομέτοχος των συστημικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα η Εθνική ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank κατά 40% ως το 2017, ώστε να περιορισθεί στο 60%. Η Finansbank συμμετέχει με 25% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Βέβαια αυτό το πλάνο ενδέχεται να ανατραπεί στο σκέλος της τουρκικής τράπεζας αν η ΕΤΕ καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαια από πωλήσεις non core business assets που είτε δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης είτε επιτευχθούν νωρίτερα του αναμενομένου.

Στόχος της Εθνικής είναι με 2+1 κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (πώληση άνω του 51% της Πανγαία, πώληση της NBG Asset Management και συμφωνία Arch Re – Εθνικής Ασφαλιστικής) που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους να συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 550 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τον δείκτη EBA Core Tier I στα επίπεδα άνω του 10,3%.

Facebook Comments