Σταθερά κινείται σήμερα το ευρώ, μετά τη θετική ροή οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης, την στιγμή που το shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται πιέζοντας το δολάριο στα χαμηλά οκτώ μηνών.

Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,3595 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας κατά την διάρκεια της νύχτας το 1,3646, ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο όπου και κατέγραψε την κορύφη του 1,3711.

Οι παράγοντες που στηρίζουν το ευρώ είναι αρκετοί, τη στιγμή που το δολάριο πιέζεται έντονα από το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, με τους  φόβους να αυξάνονται ότι η κατάσταση θα κρατήσει αρκετό διάστημα ακόμη, με άσχημες συνέπειες για την οικονομία.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των βασικών νομισμάτων, έχει υποχωρήσει 0,7% αυτήν την εβδομάδα σε χαμηλό οκτώ μηνών.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Societe Generale τόνισε πως το δολάριο θα συνεχίσει να πιέζεται όσο οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό και το χρέος των ΗΠΑ συνεχίζονται, αλλά είναι αισόδοξη πως θα βρεθεί λύση πριν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου.

Η τράπεζα συστήνει την πώληση της τρέχουσας δύναμης του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς όπως σημειώνει, η ΕΚΤ τελικά θα προχωρήσει σε μέτρα καταπολέμησης του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της μείωσης της ρευστότητας, κάτι το οποίο θα «χτυπήσει» το ευρώ.

Από την πλευρά της η Commerzbank, σε σημερινό της note σημειώνει, όπως πως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης σταθερό στο 0,5% με την αγορά να αναζητά  σημάδια από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τη δυνατότητα και πιθανότητα ενός άλλου γύρου χαμηλότοκων δανείων LTRO.  Ίσως αυτό να λέει κάτι για την τρέχουσα κατάσταση των αγορών που απαιτούν μια περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες μπήκαν γρήγορα στην διαδικασία αποπληρωμής του πρώτου LTRO.

Παρ όλα αυτάo Nτράγκι είπε ότι εάν καταστεί αναγκαίο, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο γύρο LTRO. Όταν ερωτήθηκε για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, απλώς είπε ότι η ΕΚΤ έχει παρακολουθήσει την πορεία της. ‘Οσοι λοιπόν αναμένουν πως η ΕΚΤ θα παρέμβει για να εμποδίσει την ανατίμηση, υπογραμμίζει η Commerzbank, πρέπει να λάβουν υπόψη πως η ΕΚΤ δεν παρενέβη όταν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είχε αγγίξει το 1,60. Και δεν θα το κάνει τώρα που διαπραγματέυεται στο 1.35.

Το ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει,τί μέλλει γεννέσθαι για το ευρώ από εδώ και στο εξής; Το shutdown των ΗΠΑ, αν γίνει μια πιο παρατεταμένη υπόθεση, αναπόφευκτα θα είναι μια άσχημη εξέλιξη για τα assets υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές, και φυσικά για το δολάριο. Ο λόγος είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση η Fed να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων,  τον Δεκέμβριο, εάν το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχιστεί για εβδομάδες και όχι ημέρες.

Έτσι η καλύτερη στρατηγική σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την Commerzbank, είναι η διατήρηση long θέσεων στον ευρώ, αλλά και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών,  έναντι των νομισμάτων χωρών με ελλείμματα στον λογαριασμό  τρεχουσών συναλλαγών.
 

Facebook Comments