Έντονα ανοδικά με κέρδη 2,6% και πάνω από τις 1.060 μονάδες, συνεχίζει ο γενικός δείκτης του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι. Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, με εμφανείς και σαφείς εντολές αγορών στις τράπεζες, απογειώνοντας τον δείκτη τους κατά 3,7%, στις 158 μονάδες.

Επιπρόσθετα, όλα τα «αγαπημένε» χαρτιά των ξένων βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος,  ΜΕΤΚΑ, με μερικές από αυτές να διαπραγματεύονται ήδη σε νέα υψηλά έτους. Μέχρι τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις των ξένων, στο πλαίσιο της μετάταξης του Χ.Α. από τις ώριμες στις αναδυόμενες αγορές, μετά την υποβάθμιση από την Morgan Stanley.

Ταυτόχρονα, όπως έχουν τονίσει κορυφαίες τραπεζικές πηγές εντός των ημερών αναμένεται σημαντική αναβάθμιση από τα τάρτα που βρίσκεται σήμερα, της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών και της ομογένειας στην Ουάσινγκτον είπε ότι η πορεία της οικονομίας μπαίνει στον ίσιο δρόμο κι αυτό προκύπτει πέρα από τα δημοσιονομικά στοιχεία, από τη μείωση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, που πλέον διαμορφώνονται κοντά στο 9% από 11% πριν από μερικούς μήνες και πάνω από 20% πριν από δύο χρόνια.

Η S&P από την πλευρά της άφησε αμετάβλητες της συστάσεις της για το αξιόχρεο της χώρας κάτι που ερμηνεύεται ότι οι ξένοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι ποντάρουν σε μία αναδυόμενη αγορά, όπως η Ελληνική, που όμως, έχει σταθερό νόμισμα, το ευρώ. Πάνω από 65 ενισχύεται η Βιοχάλκο, καθώς αρέσει η σχέση ανταλλαγής, κοντά στα 5,5 ευρώ. Κίνηση στα 9 ευρώ και νέα υψηλά για τη ΔΕΗ, στο 1,78 ευρώ και κέρδη πάνω από 5% για την Ιντραλότ, 5,65% ενισχύεται η Πειραιώς, 4,5% η Εθνική, στα 3,25 ευρώ, κέρδη άνω του 5% για τη Βιοχάλκο, στα 5,18 ο Μυτιληναίος, στα 2,16 ευρώ τα ΣΩΛΚ, στα 9,17 ευρώ ο ΟΠΑΠ και νέα υψηλά, στα 8,23 ευρώ ο ΟΤΕ με υψηλό τα 8,25 ευρώ.

ΧΣ

Facebook Comments