Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει περισσότερες εισπράξεις από φόρους και μικρότερες δαπάνες. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ). Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) από 300 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013. Η ύφεση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4% (σύμφωνα και με την τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%. Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας.

Στο προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνεται αναφορά για νέα μέτρα, ωστόσο υπάρχουν δρομολογημένα και ψηφισμένα μέτρα αύξησης εσόδων και μειώσεων δαπανών, συνολικού ύψους 3,7δις.€

Πιο συγκεκριμένα τα 3,7δισ. ευρώ, για τα οποία ωστόσο χρειάζονται εκτελεστικές διατάξεις,  επιμερίζονται σε 1,5δισ. ευρώ από αύξηση εσόδων και  2,2δισ. ευρώ από μείωση δαπανών

Τα μεγάλα, πάντως, αγκάθια για το 2014 έχουν να κάνουν με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και της Υγείας, που δεν συρρικνώθηκαν, αλλά και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Στα Ασφαλιστικά Ταμεία η «τρύπα», σύμφωνα με την Τρόικα είναι πάνω από 1δισ. ευρώ, ενώ στην υγεία, πάνω από 1,5δισ. ευρώ. Επίσης σε σχέση με το Φόρο Ακινήτων μεγάλο ζητούμενο είναι εάν τελικά θα υπάρξει βεβαίωση φόρων 3,8-3,9δισ. ευρώ & είσπραξη 2,9δισ. ευρώ ή παραπάνω βεβαίωση κατά 500 εκατομ. ευρώ και κατάργηση φόρου μεταβίβασης όπως ζητεί η τρόικα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ), που αποτελούν και το μεγάλο ζήτημα για το 2014, αλλά κι από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων, απ΄ όπου το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments