Με δεδομένη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας δήλωσε ότι «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και θα αναζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους».

Πάντως, ο. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ σημείωσε ότι οι προβλέψεις του προσχεδίου είναι υπό αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του προυπολογσμού του 2014, τα καθαρά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 4,6%, αν και ο κ. Σταΐκούρας σημείωσε ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται απο νέα φορολογία.

Η ελληνική οικονομία απο ύφεση 4% φέτος θα γυρίσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξης του 0,6% ενώ η ανεργία, απο 27% που εκτιμάται για φέτος, προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 26% το 2014.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, απο 321 δις ευρώ που αναμένεται να κλείσει φέτος, θα μειωθεί στα 319,4 δις ευρώ το 2014 εξ αιτίας της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος, των εσόδων απο τις αποκρατικοποιήσεις και των μειωμένων αναγκών για πληρωμή τόκων. Μάλιστα, για φέτος η Ελλάδα θα καταβάλει για τόκους το ποσό των 6,1 δις ευρώ, αντί 12,2 που ήταν πέρσι.

Σύμφωνα με τον κ. ΣταΙκούρα, όλες οι εκτιμήσεις του προσχεδίου του προυπολογισμού του 2014 τελούν υπό την έγκριση της τρόικας, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Σταικούρας υποστήριξε ότι το προσχέδιο του προυπολογισμού δεν περιλαμβάνει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων των απόστρατων, καθώς επίσης δεν περιλαμβάνει την εισφορά 0,2% επι του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕ. Ειδικά για τον τελευταίο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να καλυφθούν τα έσοδα απο το μέτρο αυτό.

Παράλληλα,ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης φέτος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί αυτή τη βδομάδα.

Facebook Comments