«Παράθυρο» Άσμουσεν για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια
O Γερμανός τραπεζίτης, απευθύνει, μάλιστα, αίτημα προς τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως σημειώνει, εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την Ευρώπη, όπως η τραπεζική ένωση.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη συμφωνία, μέχρι τον Δεκέμβριο, για έναν μηχανισμό εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Γερμανός τραπεζίτης κάνει λόγο για «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» σχέδιο και προσθέτει ότι θα ήταν προτιμητέο εάν ο εν λόγω μηχανισμός ήταν έτοιμος να λειτουργήσει μαζί με τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, ως το τέλος του 2014.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αναγνωρίζει πως παρατηρείται πρόοδος, τονίζει πως οι διεθνείς εταίροι της Γερμανίας αναγνωρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Ισπανίας, η οποία -όπως λέει – προβλέπεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης ως το τέλος του χρόνου, αλλά και της Ιρλανδίας, η οποία, επισημαίνει, θα επιτύχει, πιθανότατα, το ίδιο.
Για την Ιταλία, διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων (ΟΜΤ) παραμένει έτοιμο να ενεργοποιηθεί, εάν δημιουργηθούν οι ανάλογες συνθήκες, αλλά αυτό δεν αφορά αυτήν τη στιγμή τη χώρα. Δηλώνει, δε, ότι «το πρόγραμμα ΟΜΤ έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει αδικαιολόγητους φόβους για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης και όχι δικαιολογημένες ανησυχίες για τη λειτουργική ικανότητα ενός πολιτικού συστήματος» και προσθέτει ότι το ιταλικό πρόβλημα αφορά κυρίως την περιορισμένη δυνατότητα ανάπτυξης, ενώ καλεί την κυβέρνηση της χώρας να συνεχίσει τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της.
Αναφερόμενος, ακόμη, στη χώρα του, ο Άσμουσεν τάσσεται υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν ήδη αυτή την πολιτική. «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο και για τη Γερμανία, καθώς το ένα τρίτο των υπαλλήλων δεν καλύπτονται από συμφωνίες για τον μισθό τους και το ένα πέμπτο των εργαζόμενων ανήκει στους χαμηλά αμειβόμενους», τονίζει.
Facebook Comments