Αύξηση 10% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο του 2013, όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο για τον κλάδο του πολυτελούς τουρισμού στη Μεσόγειο που οργανώνει η International Herald Tribune.

Η κ. Κεφαλογιάννη πρόσθεσε ότι οι ενδείξεις για την τουριστική σεζόν είναι εξίσου ενθαρρυντικές όπως επίσης και τα στοιχεία για την αύξηση των επισκεπτών από την Κίνα και τη Ρωσία.

Στο συνέδριο μίλησε και ο Τούρκος υπουργός Εγκεμεν Μπατζίς, αρμόδιος για τη σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος και κάλεσε τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν προκειμένου να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ευκαιρίας, όπως τη χαρακτήρισε.

Ο κ. Μπατζίς ανέφερε ότι ο κλάδος του πολυτελούς τουρισμού μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις δύο χώρες, δεδομένου ότι η αξία του εκτιμάται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ διεθνώς.

Ο Τούρκος υπουργός έθιξε και το ζήτημα της βίζας για τους συμπατριώτες του που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να άρουν τον περιορισμό αυτό.

Όπως είπε είναι οξύμωρο πολίτες από τη λατινική Αμερική να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Ελλάδα δίχως βίζα ενώ οι Τούρκοι όχι.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία του κλάδου της κρουαζιέρας για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει η χώρα μας μεγαλύτερο μερίδιο από την Ευρωπαική αγορά κρουαζιέρας η αξία της οποίας ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με την Ελλάδα να έχει οφέλη μόλις 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κατασκευάσει νέες υποδομές για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων στον Πειραιά, επένδυση που θα επιτρέψει να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια μήκους 300 μέτρων. Μόνο το λιμάνι της Βαρκελώνης, σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, έχει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλα πλοία.

Εκτός από τη βελτίωση των λιμένων, η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και για τη φιλοξενία θαλαμηγών και τουριστικών σκαφών. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 17.000 θέσεις θαλαμηγών και τουριστικών σκαφών την ώρα που στην Ιταλία ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 130.000 και στη Γαλλία σε 200.000.

Ο Φερίτ Σαχένκ, πρόεδρος του τουρκικού ομίλου Ντογκούς, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με τον ελληνικό όμιλο Lamda για επενδύσεις σε μαρίνες και τουριστικά ακίνητα, κάλεσε τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας να δημιουργήσουν επιτροπή για την προώθηση του κοινού τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών η οποία και θα απαρτίζεται από Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Facebook Comments