Το Χ.Α. βγήκε στις… αγορές! – Σούπερ κέρδη και τζίρος πάνω από €100 εκατ.
«Η αγορά πείθει όλο και περισσότερο τους επενδυτές»
«Η αγορά πείθει όλο και περισσότερο τους επενδυτές»
Κατά την άποψή του, εν πρέπει να είναι μόνο η μετάταξη της αγοράς στις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley που δικαιολογεί τα inflows από το εξωτερικό στο σύστημα, αλλά, κατά την άποψή του, πρέπει να υπάρχει κάποιο σημαντικό νέο μπροστά μας.
Κατά τις πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται έμπειροι διαχειριστές από τα τμήματα private banking Ελληνικών τραπεζών τα σενάρια που «παίζουν» την περίοδο αυτή είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s σχεδόν κατά 5 βαθμίδες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις παρασκηνιακές επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης, να βάλει ζήτημα εξόδου στις αγορές, αλλά και κουρέματος (σ.σ. ή τέλος πάντων οριστικής διευθέτησης) του χρέους μέσα σε ένα από τα επόμενα Eurogroups ή ακόμα στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα, προβλέποντας πλεόνασμα πάνω από 300 εκατ. ευρώ φέτος, δημοσιονομικό έλλειμα κάτω από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από 3% και ύφεση στο 4%. Όσο για του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,8 δις. ευρώ και η χώρα θα περάσει σε ανάπτυξη 0,6% που σημαίνει μείωση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 26% και του χρέους στα 317 από 322 δις. ευρώ.
«Η αγορά ξεκίνησε την άνοδο με μικρούς όγκους στην αρχή και με μεγαλύτερους την τελευταία περίοδο, που σημαίνει ότι οι ξένοι οίκοι παρακολουθούν τις Ελληνικές μετοχές. Τα δε ομόλογα τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από το 60, ένδειξη ότι μας «βλέπουν» και ποντάρουν στην ανάκαμψη της χώρας», τονίζει ο κ. Χαρατσής. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στα 120 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης έκλεισε σε υψηλά σχεδόν 5μήνου, στις 1.094,45 μονάδες και με κέρδη περίπου 2,5%.
Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με ισχυρά κέρδη 4,83%. Ενώ ο τίτλος της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 3,05% το warrant της σημείωσε άνοδο 1,72%. Στο +8,84% η μετοχή της Εθνικής, στο +0,21% το warrant, ενώ ο τίτλος της Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 3,01%, αλλά το warrant της υποχώρησε 1,89%. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.
Nomura
Σύμφωνα με την Nomura, οι μέσες τρέχουσες λήξεις ελληνικών ομόλογων μέχρι το 2042, είναι στην παρούσα φάση 9 δισ. ευρώ το χρόνο και μία αντίστοιχη επιμήκυνση θα μειώσει κατά 2,3 δισ. σε ετήσια βάση τις αποπληρωμές για διμερή δάνεια και 3,6 – 4 δισ. τις αποπληρωμές για δάνεια στο EFSF. Συνολικά δηλαδή, η ωφέλεια μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και να φθάσει στα 6,3 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό όπως αναφέρει δε θα αλλάξει ακόμα δραματικά τις αποτιμήσεις αλλά θα δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές την αίσθηση ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του.
Το 2014, σύμφωνα με τη Nοmura, το κόστος των διμερών δανείων -που είναι τρίμηνο Euribor +0,50%- θα περικοπεί κατά 0,50% και θα μείνει μόνο το Εuribor μειώνοντας το χρέος κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ το 2020.
Morgan Stanley
Η Ελλάδα τον Οκτώβριο βγήκε από τις πέντε χειρότερες χρηματιστηριακές αγορές σύμφωνα με την αξιολόγηση της Morgan Stanley, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009. Μετά την Αυστρία, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτό το μήνα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αναβάθμιση θέσεων αξιολόγησης, κατά 4 θέσεις, ανεβαίνοντας 9η στη σχετική θέση.
Πόλσον
Σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών αγοράζουν το επενδυτικό ταμείο του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον και άλλα αμερικανικά ταμεία (hedge funds), πιστεύοντας ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από την κρίση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το ενδιαφέρον των ταμείων αυτών είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνση της επανιδιωτικοποίησης του τομέα.
Ο Τζον Πόλσον επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ θετική και φιλική για τις επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που θα ευνοήσει τον τραπεζικό τομέα». Επιβεβαίωσε ότι το ταμείο του Paulson & Co έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. «Και οι δύο είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και σε τροχιά ανάκαμψης με καλή διοίκηση», δήλωσε σε ένα από τα σπάνια σχόλιά του.
Citigroup
Ωστόσο, η Citigroup επιμένει στη δική της θεωρία για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους, μιλώντας για αναδιάρθρωση. «Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη σημερινή Die Welt ο Βίλεμ Μπουίτερ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup τονίζει ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας».
Facebook Comments