Χαμηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το shutdown μερικών εκ των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίζεται και με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το πολιτικό αυτό αδιέξοδο, μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ιστορικό default.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,29% έχοντας ωστόσο περιορίσει τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων.  Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε  0,26%, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,36%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,41 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας ενισχύθηκε 0,66%.

 Το κλίμα ήταν αντίθετο στην Ιταλία, με την αγορά του Μιλάνου να σημειώνει κέρδη, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό σκηνικό να δείχνουν σταθεροποίηση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα. Ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,66% στις 18.425 μονάδες, ωθούμενες από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, (BoE) και στο αν ο επικεφαλής της, Μαρκ Κάρνει θα ανακοινώσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Ακόμα, η προσοχή στρέφεται και στη Γερμανία, με το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ να συνεχίζει να είναι σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Στα μάκρο της ημέρας, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Sentix ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 6,1 μονάδες από τις 6,5 τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το Reuters, ανέμεναν αύξησή του στις 8,0 μονάδες.

Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδό του από το 2003. «Μετά το άλμα-ρεκόρ υπήρξε μια μικρή πτώση της τάξης των 0,4 μονάδων τον Οκτώβριο, και αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί ως σταθεροποίηση στα επίπεδα που είναι και πάλι υγιή», ανέφερε η Sentix σε ανακοίνωση.

Facebook Comments