Μετάταξη του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές από τον Νοέμβριο, η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s και το «ξεσπάθωμα» της Ελλάδας ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου μήνα, αν όχι στο Eurogroup του Οκτωβρίου να κινηθούν δηλαδή οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του  χρέους, ορίζουν το τρίπτυχο του πάρτι στο Χρηματιστήριο και της βελτίωσης των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων.

Ο γενικός δείκτης από την αρχή του χρόνου, έχει φτάσει να καταγράφει κέρδη κοντά στο 18%, μια σειρά μετοχών καταγράφει αποδόσεις πάνω από 50% από τον Ιούλιο και μετά, μετοχές του 25άρη χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο, εκ των οποίων η μία μετοχή είναι και τράπεζα (!), η Alpha και τα ομόλογα τείνουν να έχουν αποδόσεις κάτω από 9% και ονομαστική τιμή μεταξύ 60 και 70, από… 20% και 14 αντίστοιχα πριν από δύο χρόνια.

Οκτώ Ελληνικές μετοχές θα συγκαταλέγονται από τα τέλη Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI Emerging Markets, στο πλαίσιο της υποβάθμισης του Χ.Α. στις αναδυόμενες από τις αναπτυγμένες Αγορές. Πρόκειται για τις μετοχές των Εθνικής (με στάθμιση 19%), του ΟΤΕ (19%), του ΟΠΑΠ (18%), της Alpha Bank (11%), της ΔΕΗ (11%), της Jumbo (9%), των Ελ. Πετρελαίων (7%) και της Folli Follie Group (με στάθμιση 6%). 

Η  Ελλάδα τον Οκτώβριο βγήκε από τις πέντε χειρότερες χρηματιστηριακές αγορές σύμφωνα με την αξιολόγηση της Morgan Stanley, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009. Μετά την Αυστρία, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτό το μήνα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αναβάθμιση θέσεων αξιολόγησης, κατά 4 θέσεις, ανεβαίνοντας 9η στη σχετική θέση. Τα προσδοκώμενα κεφάλαια για το Χ.Α., όπως σημείωνε σε report της την περασμένη εβδομάδα η Citigroup, αναμένεται να κυμανθούν μεταύ 250 εκατ. ευρώ – σε πρώτη φάση- μέχρι… 2,5δις. ευρώ αργότερα.

«Η αγορά πείθει όλο και περισσότερο  τους επενδυτές», υποστηρίζει μιλώντας στο «M» ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή (που βρίσκεται μέσα στην πρώτη 20άδα των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών στη χώρα)κ. Ε. Χαρατσής. Κατά την άποψή του, εν πρέπει να είναι μόνο η μετάταξη της αγοράς στις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley που δικαιολογεί τα inflows από το εξωτερικό στο σύστημα, αλλά, κατά την άποψή του, πρέπει να υπάρχει κάποιο σημαντικό νέο μπροστά μας.

Κατά τις πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται έμπειροι διαχειριστές από τα τμήματα private banking Ελληνικών τραπεζών τα σενάρια που «παίζουν» την περίοδο αυτή είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s σχεδόν κατά 5 βαθμίδες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις παρασκηνιακές επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης, να βάλει ζήτημα εξόδου στις αγορές, αλλά και κουρέματος (σ.σ. ή τέλος πάντων οριστικής διευθέτησης) του χρέους μέσα σε ένα από τα επόμενα Eurogroups ή ακόμα στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα, προβλέποντας πλεόνασμα πάνω από 300 εκατ. ευρώ φέτος, δημοσιονομικό έλλειμα κάτω από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από 3% και ύφεση στο 4%. Όσο για του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,8 δις. ευρώ και η χώρα θα περάσει σε ανάπτυξη 0,6% που σημαίνει μείωση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 26% και του χρέους στα 317 από 322 δις. ευρώ.

«Η αγορά ξεκίνησε την άνοδο με μικρούς όγκους στην αρχή και με μεγαλύτερους την τελευταία περίοδο, που σημαίνει ότι οι ξένοι οίκοι παρακολουθούν τις Ελληνικές μετοχές. Τα δε ομόλογα τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από το 60, ένδειξη ότι μας «βλέπουν» και ποντάρουν στην ανάκαμψη της χώρας», τονίζει ο κ. Χαρατσής.

Η Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει από την πλευρά της πως, στα θετικά στοιχεία των τελευταίων συνεδριάσεων, η άνοδος του τζίρου, η προσπάθεια διάχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και η αφύπνιση του Τραπεζικού κλάδου. Οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και όχι μόνο, ενώ η βελτίωση του κλίματος για την Ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται και από την Αγορά ομολόγων.

Σαν αρνητικός παράγοντας παραμένουν οι εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ενώ η εγχώρια Αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup, την άλλη εβδομάδα, αλλά και τον σχηματισμό Κυβέρνησης στην Γερμανία, ο οποίος θα επιταχύνει τις εξελίξεις που αφορούν την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος – διόρθωσης συνιστώνται επιλεκτικές τοποθετήσεις στην περιοχή των 1035 μονάδων, όπου εντοπίζεται και το ανοδικό “gap”.

Υπενθυμίζεται ότι ως αντίσταση, με βάση την τεχνική ανάλυση της περασμένης Παρασκευής, εντοπίζονται οι 1.150 μονάδες, δηλαδή τα υψηλά που έγραψε ο γενικός δείκτης τον περασμένο Μάιο.

ΧΣ

Facebook Comments