Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και είκοσι συνεδριάσεις ανόδου επί συνόλου 26 από τις 30/8, μετράει ο γενικός δείκτης που πλέον κινείται στα υψηλά πέντε μηνών και με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν το 18%. Οι δε συναλλαγές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου αποτελεί εντολές από ξένα χαρτοφυλάκια, όπως καταμαρτυρούν άλλωστε τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

Η αγορά, είναι εμφανές ότι βλέπει την επόμενη μέρα, δηλαδή τα ξένα funds ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, «τζογάροντας» ταυτόχρονα στην μετάταξη της αγοράς στις αναδυόμενες αγορές στα τέλη Νοεμβρίου, ούσα εντός ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, πολλοί επενδυτές πουλάνε warrants των τραπεζών και ειδικά σε Πειραιώς και Εθνική, αγοράζοντας τις μετοχές τους γεγονός το οποίο προσμετράται στη συναλλακτική τους ικανότητα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν από το ΤΧΣ να μειώσει τις τιμές των warrants, από τηστιγμή που προσδοκάται πως η αύξηση κεφαλαίου και η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στη Eurobank θα γίνει σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, η Εθνική δείχνει τον δρόμο με αφορμή την κεφαλαιακή της ενίσχυση από την πώληση ποσοστού άνω του 60% στην θυγατρική ΠΑΝΓΑΙΑ, σε αμερικανο/ισραηλινό fund προς 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, η διοίκηση της τράπεζας ευελπιστεί σε καλά νέα και από την πώληση του Αστέρα, ακίνητο – φιλέτο, το οποίο, όπως εκτιμάται δεν μπορεί να πουληθεί λιγότερο από 250 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών αγοράζουν το επενδυτικό ταμείο του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον και άλλα αμερικανικά ταμεία (hedge funds), πιστεύοντας ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το ενδιαφέρον των ταμείων αυτών είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνση της επανιδιωτικοποίησης του τομέα. η Axia VG σημειώνει ότι η Alpha και η Πειραιώς αποτελούν τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για να επενδύσει κανείς στη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της τραπεζικής κερδοφορίας.

Σε αυτό συμβάλλει και η δυνατότητα αγοράς και άσκησης των warrants, που προσφέρουν για τα εξειδικευμένα κεφάλαια πολλές επιλογές για να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι επενδύσεις αυτές ενέχουν το εγχώριο ρίσκο για την οικονομία, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ύφεση έχει φθάσει στον πάτο, ενώ προετοιμάζεται μία διευθέτηση του χρέους για το 2014. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,9 της λογιστικής τους αξίας η  Alpha, στο 0,78 η Πειραιώς και στο 1,05 η Εθνική, ενώ ο μέσος όρος των αναδυομένων αγορών είναι στο 0,9.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,46%, στις 1.110,45 μονάδες και με την αντίσταση πλέον να βγαίνει στα υψηλά έτους, που δεν είναι άλλα από τις 1.150 μονάδες. Κέρδη 10,64% για την Εθνική, στα 3,95 ευρώ, Alpha 6,58%, στα 0,6480 ευρώ, Πειραιώς 5,84%, στο 1,45 ευρώ, Eurobank 13,71%, στα 0,597 ευρώ και Αττικής 6,51%, στα 0,278 ευρώ. Ο δε τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8%, στις 180 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν τα υψηλότερα από τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς.

Νέα υψηλά για την Jumbo, στα 9,60 ευρώ, την ΜΕΤΚΑ στα 13,20, τη Βιοχάλκο που έκλεισε στα 5,67 ευρώ, ΔΕΗ στα 9,24. Από εκεί και πέρα διορθωτικές κινήσεις επικράτησαν σε Τιτάνα 4,37%, Ιντραλότ 3,14%, Τέρνα Ενεργειακή, ΣΩΛΚ, Motor Oil. 

ΧΣ

Facebook Comments