Μετά το άρθρο του στην Wall Street Journal, ο Σάιμον Νίξον «χτυπά» και με άρθρο του στους Times, με τίτλο «ο Τσίπρας έχει μόνο μία επιλογή να αποφύγει την καταστροφή – να γίνει καπιταλιστής»,  τονίζοντας ότι αμέσως επόμενες μέρες θα δείξουν αν η Ελλάδα έχει μια πιθανότητα να παραμείνει τελικά στην Ευρωζώνη.

Ο Νίξον χαρακτηρίζει τους προηγούμενους δυο μήνες «χαμένους» και σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πείστηκε τελικά ότι η αναζήτηση «λευκών επιταγών» από τους εταίρους είναι πλέον μάταιη.

Η Μέρκελ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα λάβει καμιά βοήθεια εκτός κι αν συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν τεθεί – ο πιο σημαντικός εκ των οποίων είναι να επανακτήσει την ικανότητα να αυτοχρηματοδοτείται στις διεθνείς αγορές.

Και ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να δουλέψει με μόνιμους δανειστές και μόνιμους οφειλέτες. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα μόνιμης μεταφοράς κεφαλαίων. Η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Ο Τσίπρας λέει ότι το πρόγραμμα απέτυχε. Όμως, σημειώνει ο Νίξον, στόχος του προγράμματος δεν ήταν να εγγυηθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής στους Έλληνες. Ήταν να επανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβασή της στις αγορές.

Σε αυτή τη βάση το πρόγραμμα πέτυχε, αφού η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε πέρυσι να εκδώσει ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν μετοχές, έκαναν δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου.

Με την πρόσβαση στις αγορές ήρθε και η ανάκαμψη, μέχρι που ο κ. Τσίπρας πυροδότησε μια πολιτική κρίση που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη, τονίζει ο Νίξον.

Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να «καταστρώσει» ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πείσουν τα άλλα κράτη – μέλη ότι θέλει σοβαρά να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και έτσι να απελευθερώσει κεφάλαια από το πακέτο βοήθειας.

Κι έχει μόλις λίγες ημέρες να το κάνει αυτό.

Η κυβέρνησή του, καταλήγει το άρθρο,. Ξεμένει από λεφτά στις 9 Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρώσει 420 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα γεγονότα μπορεί να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας…

Facebook Comments