Τους κινδύνους που κρέμονται πάνω από το τραπεζικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, λέγοντας πως η ελληνική κρίση χρέους επηρεάζει άμεσες τις συνθήκες.

Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας επικαλείται δύο βασικές απειλές: το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και τις αποκλίνουσες πολιτικές της ΕΚΤ.

Μπορεί η επιτροπή οικονομικής πολιτικής της ΒοΕ να μην έδωσε νέες συστάσεις πολιτικής στην τριμηνιαία συνάντησή της που έληξε στις 24 Μαρτίου, αλλά ανέδειξε μια σειρά θεμάτων στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών των αξιωματούχων, είναι ο κίνδυνος ότι οι αγορές είναι αρκετά αισιόδοξες για την ικανότητά τους να πουλήσουν assets εάν προκύψουν νέες οικονομικές δυσκολίες, μια ευάλωτη κατάσταση την οποία έχει αναδείξει εδώ και κάποιο διάστημα η ΒοΕ.

Η αποστράγγιση της ρευστότητας της αγοράς, διακινδυνεύει να εντείνει την μεταβλητότητα των αγορών και θα μπορούσε να υπονομεύσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναφέρει η επιτροπή.

Επίσης, συνέστησε στην ΒοΕ και στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστούν από κοινού για να αποκτήσουν μια καλύτερη αντίληψη του ποιες αγορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και να ανακαλύψουν τι στρατηγικές έχουν στη διάθεσή τους οι διαχειριστικές κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητας. Ζήτησε από τους αξιωματούχους να ετοιμάσουν μια ενδιάμεση έκθεση για τα ρίσκα που περιβάλλουν την ρευστότητα της αγοράς μέχρι τον Ιούνιο, και μια πλήρη έκθεση τον Σεπτέμβριο.

Η επιτροπή επίσης ανέδειξε πιθανά ρίσκα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει διευρυνθεί το 6% του ΑΕΠ.

Και οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως παρακολουθούν στενά τα πρότυπα δανεισμού, ιδιαίτερα στην μοχλευμένη αγορά δανείων, όπου οι τράπεζες δάνεισαν στις επιχειρήσεις προτού πουλήσουν το χρέος στους επενδυτές.

Facebook Comments