Ο μεγάλος προβληματισμός που επικρατεί τις τελευταίες 8 μέρες σχετικά με τις ΗΠΑ εντάθηκε ακόμα περισσότερο σήμερα, με τους αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα μετά από την ομιλία – «τελεσίγραφο» του Μπαράκ Ομπάμα προς του Ρεπουμπλικανούς.

 

Ο Dow σημείωσε απώλειες 1,07% στις 14.777 μονάδες, φτάνοντας κοντά σε χαμηλό τριμήνου. Ο Nasdaq έκανε «βουτιά» κατά 2% στις 3.695 μονάδες, o  S&P 500 υποχώρησε 1,26% στις 1.655 μονάδες.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών συνεχίζονται, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να διαφωνούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική οικονομία το να μην αυξηθεί το όριο δανεισμού έως την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «πολλοί νομίζουν ότι οι ΗΠΑ δε θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις αν δεν εκπληρώσουμε τα όσα οφείλουμε στις αγορές. Όμως αυτό το ενδεχόμενο δε θα πρέπει να μπαίνει καν στο τραπέζι».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχω υποχωρήσει πάνω από 50% στις αρχικές αιτιάσεις των Ρεπουμπλικανών και είμαι πρόθυμος να βρω κοινούς τόπους με τους λογικά σκεφτόμενους Ρεπουμπλικανούς, αλλά όχι με τις ακραίες θέσεις που υποστηρίζει ο κ. Μπένερ».

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ως απάντηση στις δηλώσεις Ομπάμα. Αρνητικό κλίμα στις αγορές έφερε και επί τα χείρω αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομίας από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, συνέρχονται στην Ουάσινγκτον οι G20, με το ενδιαφέρον των συζητήσεων να εστιάζεται στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ τριμήνου, με την Alcoa να κάνει σήμερα την αρχή. Την Παρασκευή αναμένονται τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη από την JP Morgan

Facebook Comments