Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί νέα βοήθεια
Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της»
Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της»
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι παραμένουν «σημαντικές προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή».
Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε θετικά σημάδια από τη στρατηγική του ESM στην Ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί», και έκανε λόγο για «χειροπιαστά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια», αλλά και για ανταμοιβή από τις αγορές.
«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και σημείωσε ότι χάρη στον ESM η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στη ρευστότητα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι έως το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα για τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας θα έχει ολοκληρωθεί και ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.
Σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη η αγορά να αυξάνει και να μειώνει η ίδια τα spread των χωρών της Ευρωζώνης. «Είναι τρομακτικό σήμερα να θυμόμαστε ότι το φθινόπωρο του 2009 η Ελλάδα πλήρωνε σχεδόν το ίδιο με τη Γερμανία – μόνο 30 μονάδες βάσης περισσότερο για το δεκαετές ομόλογο – παρά το γεγονός ότι πολλές αδυναμίες της ήταν ήδη γνωστές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο ανεπαρκής προσδιορισμός τιμών στη βάση αυτών των αδυναμιών στοιχειοθετεί ένα θεαματικό παράδειγμα αποτυχίας των αγορών».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν ο ESM διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση που θα αφορά μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα με την Ισπανία ή την Ιταλία. «Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζω ότι η εναπομείνασα δυνατότητα δανεισμού του ΕΜΣ είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες έκδοσης ετήσιων ομολόγων και των δύο χωρών», διευκρίνισε.
Facebook Comments