«Αποφάσισα να δώσω εντολή στον Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι για να εξακριβώσει εάν υφίσταται κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», είπε ο Ναπολιτάνο στους δημοσιογράφους.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η κεντροαριστερή συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και σχετική πλειοψηφία στην γερουσία, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση από τις υπόλοιπες (πολιτικές δυνάμεις) για να αναζητήσει μια λύση —έστω και αν δεν είναι εύκολο— για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, εξηγώντας ότι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω παλαιών διαφορών και αντιπαραθέσεων».

Αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι θα επιδιώξει «την έναρξη της νομοθετικής περιόδου με μια κυβέρνηση που να προωθήσει αλλαγές και να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας δήλωσε ότι θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και με τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους.

«Θέλω να πω λίγα λόγια, να παρουσιαστώ με σαφείς προθέσεις. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα αφορά βεβαίως και το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Μπερσάνι.

Στο τέλος των συναντήσεών του ο γραμματέας των Δημοκρατικών πρόκειται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να πληροφορήσει σχετικά με το αποτέλεσμά τους τον πρόεδρο Ναπολιτάνο πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Απ ό,τι προκύπτει ως τώρα, ο Μπερσάνι προσανατολίζεται προς μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και του κεντρώου χώρου του Μάριο Μόντι, ενδεχομένως με την στήριξη κι άλλων πολιτικών δυνάμεων ως αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης επί των κύριων προγραμματικών σημείων της.

Σχολιαστές τονίζουν ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. . . αν αποτύχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός, μπορεί να χάσει ακόμη και την ηγεσία του ίδιου του κόμματός του».

Ένα διαφαινόμενο άνοιγμα πραγματοποίησαν βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), οι οποίοι είπαν στον Τύπο σήμερα ότι εάν ο Μπερσάνι συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμά του την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος. Δεν είναι όμως σαφές εάν αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική θέση του M5S.

Facebook Comments