Κόπωση και απώλειες στις τράπεζες, με τον δείκτη τους να υποχωρεί 3,45%, στις 174 μονάδες και με την Εθνική να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, 6,84%, στα 3,68 ευρώ. Πτώση 2,07% στην Πειραιώς, που τερμάτισε στο 1,42 και 1,235 η Alpha, στα 0,64 ευρώ.  Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι οι εντολές στις τράπεζες, όπως και σε επιλεγμένες μετοχές κυρίως του κατασκευαστικού, του βιομηχανικού και του λιανεμπορικού κλάδου συνδέονται με τα στοιχήματα ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Ειδικά για τις τράπεζες, όπως έχει τονιστεί, αποσκοπούν στη συγκέντρωση φρέσκου χρήματος πουλώντας δάνεια κάτω από το 100% της αξίας τους και ταυτόχρονα αναδιαρθρώνουν την ακίνητη περιουσία τους ή πουλάνε θυγατρικέ, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες που διαθέτουν στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η Εθνική επιβεβαιώνει πάντως, ότι συνομιλεί με ξένη εταιρεία, αμερικανο/ισραηλινών συμφερόντων για την πώληση ποσοστού πάνω από 60% στην ΠΑΝΓΑΙΑ.  Το πέμπτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο ίναι γεγονός, που δείχνει εμφανώς τις διαθέσεις που επικρατούν στο Χ.Α. και δεν είναι άλλες από αυτές της ανόδου.

Παρά ταύτα, τα σημάδια της κόπωσης και της… απνευστί ανόδου είναι ορατά, αφού ο γενικός δείκτης φάνηκε να κάμπτεται και να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.100 μονάδες. Το κλείσιμο βρήκε την αγορά στις 1.111,71 μονάδες και με οριακά κέρδη 0,11% και τις εισροές των κεφαλαίων από το εξωτερικό να συνεχίζονται , αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, κυρίως εγχώριοι παίκτες που σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα και να κρατήσουν… δυνάμεις για τη συνέχεια.

Η σκυτάλη πέρασε από τις τράπεζες σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές την Τετάρτη και κυρίως στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, που έκλεισαν με άνοδο 3,94%, στα 8,45 ευρώ και 3,03%, στα 9,52 ευρώ αντίστοιχα, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά αμφότερες.

Κατά τα άλλα, η αγορά «συγχωρεί» στο Jumbo ότι δεν θα διανείμει μέρισμα, διότι η διοίκηση της εταιρείας είπε κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών ότι θα πληρώσει το 2014 το ομολογιακό άνω των 140 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει.  Οι εντολές αγορών στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ συνδέονται με τις μεγάλες θέσεις που έχουν ξένα funds. Κλείσιμο στα 0,49 ευρώ για τη MIG, αν και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τα 50 λεπτά, με την αγορά να επικροτεί το deal Ολυμπιακής – Aegean, κάτι που αποφέρει στα ταμεία του ομίλου σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς 72 εκατ. ευρώ. Ισχυρή άνοδος και πάλι για τον Φουρλή και τα Πλαστικά Θράκης.  

Facebook Comments