Αποδόσεις που προσεγγίζουν το 65% σε 29 μόλις συνεδριάσεις, δηλαδή από το τέλος Αυγούστου μέχρι και χθες, περίοδος κατά την οποία η αγορά επέστρεψε κοντά στα υψηλά πέντε μηνών, φλερτάροντας ταυτόχρονα με νέα υψηλά έτους. Κατά την επίμαχη περίοδο, δηλαδή από το τέλος Αυγούστου μέχρι και σήμερα ξεχωρίζουν οι μετοχές του 25άρη. 

Η μετοχή της MIG που ενισχύθηκε πάνω από 64%, κυρίως λόγω της αποκομιδής 72 εκατ. ευρώ από την πώληση της Ολυμπιακής στην Aegean και την εξοικονόμιση πάνω από 100 εκατ. ευρώ από την χρηματοδότηση του τέως εθνικού αερομεταφορέα. Κέρδη 40,355 για τη Βιοχάλκο, εξαιτίας της αλλαγής έδρας (Βέλγιο)  που θα της εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, Ελλάκτωρ 38,83%, καθώς τελεί εν αναμονή της επανέναρξης των μεγάλων έργων, Τιτάν 28,8%, με την αγορά να προσδοκά μέσω του χαρτιού την ανάκαμψη σε Ελλάδα και ΗΠΑ, όπου δραστηριοποιείται κυρίως, η  ιστορική τσιμεντοβιομηχανία, ΜΕΤΚΑ 27,41%, λόγω της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό, ΕΛΠΕ, που βρέθηκε με μετρητά από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, Μυτιληναίος 25,18% και ΔΕΗ 24,36%.

Ισχυρά κέρδη και για τις τράπεζες, καθώς επιστρέφουν στο… κάδρο των αποδόσεων με την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha να ενισχύονται κατά 27,4%,27,19% και 24,62% αντίστοιχα.Αποδόσεις που βασίζονται στις τοποθετήσεις των ξένων μετά την ανακεφαλαιοποίηση, τις ευκαιρίες των warrants και τις προοπτικές βελτίωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με πωλήσεις θυγατρικών, ακινήτων κ.ά.

Παραδοσιακά κάθε χρόνο, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, αυτή την εποχή οι ξένοι αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους στις αγορές, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόψει της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο  ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, το οξύμωρο είναι ότι η αγορά έχει φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, οπότε προκαλεί ερωτηματικά η μαζική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή το p/e της αγοράς για το 2013 διαμορφώνεται στα επίπεδα του 21 με 22 και οι προβλέψεις για το p/e της αγοράς το 2014 είναι επίσης απαγορευτικές, αφού διαμορφώνεται κοντά στο 18. Ωστόσο, το 50% του ημερήσιου τζίρου συντελείται από τους ξένους, οι οποίοι προφανώς ποντάρουν στο στοίχημα της ανάκαμψης και της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s, κάτι που αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα. Και όχι μόνο αυτό.   

Οι ξένοι οίκοι, όπως η Citigroup πριν από 10 μέρες και η HSBC χθες, προβλέπουν μαζικές εισροές κεφαλαίων λόγω μετάταξης του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από ώριμη σήμερα στους δείκτες της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με διαχειριστές από το private banking της Eurobank το Χ.Α. σε αυτή τη φάση είναι προσδοκία για τη συνολική εικόνα της οικονομίας, η οποία αργά, αλλά… βασανιστικά δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Επίσης, οι ξένοι που έχουν σχεδόν καθημερινά ακτινογραφία της χώρας μας και είναι ενημερωμένοι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού μέχρι την… Χρυσή Αυγή και τη δράση της στη Νεμέα (!), θεωρούν ότι παίζουν με σχετική ασφάλεια σε μία αναδυόμενη αγορά, αλλά έχει σταθερό και γερό νόμισμα, το ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κάνει, επίσης, πολύ καλό η συζήτηση για έξοδο της χώρας στις αγορές την επόμενη χρονιά, στρέφοντας την προσοχή τους στα επόμενα Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου. Αν γίνει αυτό, όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση θα μπορεί να «επικοινωνήσει» στους πολίτες το τέλος της εποχής των μνημονίων και η Ευρώπη να «ησυχάσει» από την απειλή των άκρων στην ήδη χειμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.

Εισροές  827 εκατ. δολαρίων αναμένονται στις ελληνικές μετοχές, από την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, στις 26 Νομεβρίου, σύμφωνα με την HSBC. Όπως επισημαίνεται, θα σημειωθούν εκροές ύψους 259 εκατ. δολαρίων και εισροές 827 εκατ. δολαρίων, κι έτσι οι καθαρές εισροές θα αγγίξουν τα 568 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές που θα εισέλθουν στον δείκτη είναι οι Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli-Follie και Jumbo, όπως επισημαίνει η HSBC, και το μεγαλύτερο μέρος των ροών θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, με την Πειραιώς να προσελκύει 77 εκατ. δολ, την Εθνική 89 εκατ. δολ και την Alpha 73 εκατ. δολ.

Επίσης, στον ΟΠΑΠ αναμένονται τοποθετήσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων, στην Jumbo 74 εκατ. δολάρια, στον ΟΤΕ 35 εκατ. , στα, ΕΛΠΕ 53 εκατ. στη Folli- Follie 48 εκατ. και στη ΔΕΗ 84 εκατομμύρια δολάρια.  Σε πρόσφατη ανάλυσή της Citigroup εκτιμούσε ότι κατά την ένταξη της Ελλάδας στον δείκτη του MSCI, οι εισροές θα έφταναν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Facebook Comments