Σημειώνεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως τον ΦΠΑ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι παρουσιάζεται μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης π.χ. του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η λέξη-κλειδί από εδώ και πέρα είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της τρόικας».
Επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης ήταν η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του καινούριου προγράμματος.
Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία των τραπεζών και των ΜμΕ.
Από την πλευρά του, ο Χ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Facebook Comments