Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια από την κυπριακή βουλή
Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια από την κυπριακή βουλή
Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια από την κυπριακή βουλή
Ειδικότερα, ψηφίστηκε ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων, η προώθηση και συμβολή στην κεφαλοποίηση ή ανακεφαλοποιηση των τραπεζών.
Επίσης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο νόμος αυτός έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Με οριακή πλειοψηφία πέρασε και ο νόμος περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, κατά ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Αποχή από ένα βουλευτή του ΔΗΚΟ και 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ.
Ακόμη εγκρίθηκαν:
– Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
– Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
– Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του ΥΠΟΙΚ και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Πανίκου Δημητριάδη.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε συγγνώμη από τον κυπριακό λαό για την κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα. «Οφείλουμε μία συγγνώμη στον κύπριο πολίτη, γιατί για να φθάσει ο τόπος μας να βρίσκεται προ των εφιαλτικών διλημμάτων όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας», τόνισε.
Δικαιολογώντας την αποχή στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που τήρησε το ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έγιναν συλλογικοί χειρισμοί, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος καλείται να πάρει αποφάσεις «κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και διλήμματα, τα οποία προσπαθούν να θέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της».
Είμαστε μεν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, αλλά δυστυχώς οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις, όχι για να μας στηρίξουν, αλλά για να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν, το κόμμα του οποίου μετέχει στην κυβέρνηση δήλωσε έστειλε μήνυμα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ότι «δεν είναι τρόπος να προσπαθείς με έναν ετσιθελισμό να χρησιμοποιήσεις μια χώρα ως πειραματόζωο».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον διοικητή της ΚΤ ότι ανακοίνωσε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς «αυτά που είχε προαποφασίσει, αυτά που είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό», ενώ λίγα λεπτά πριν από την σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς «προκαθόρισε και την μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας». ΛΑΙΚΗ
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης χαρακτήρισε « κατώτερους των περιστάσεων τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών» και κάλεσε την συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της. Ευθύνες καταλόγισε και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν έτοιμο από τον Ιανουαρίο και διερωτήθηκε, γιατί δεν προωθήθηκε για συζήτηση στη Βουλή, ώστε να αποφεύγονταν τα πολλά λάθη σε αυτό.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνταρακτικά λάθη».
Ιδιαίτερα, κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι με τις άστοχες, όπως είπε, δηλώσεις του έκλεισε ουσιαστικά την Λαϊκή Τράπεζα.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, «αν υπήρχαν αυστηρές κυρώσεις για να αρπάξουν τους κλέφτες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου» ενώ υποστήριξε πως όλα τα νομοσχέδια που ήρθαν σήμερα είναι με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2013 (σ.σ: επί διακυβέρνησης Χριστόφια).
Facebook Comments