Πλείστες όσες πληροφορίες κατακλύζουν καθημερινά τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με τη νέα διαδικασία διευθέτησης εμπορικών χρεών: Ο γνωστός άγνωστος «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Eπίλυσης Εμπορικών Χρεών». Πληθώρα αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου (φυσικών και νομικών προσώπων) διερευνά συνεχώς τις προϋποθέσεις και προεκτάσεις ένταξης της επιχείρησής τους στη νέα αυτή διαδικασία. Τα ερωτήματα πολλά και το κίνητρο ένταξης στις διατάξεις του νέου Νόμου το εξής ένα : Η προοπτική ενός ενδεχόμενου γενναίου κουρέματος των οφειλών τους σε Τράπεζες, Δημόσιο , Ιδιώτες Οφειλέτες. 

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η διαδικασία ένταξης της επιχείρησής τους στις διατάξεις του νέου Νόμου είναι κάτι το εντελώς απλό και ότι οι διαδικασίες ένταξής τους κινούνται αυτόματα. Η θεώρηση αυτή είναι απλά λανθασμένη. Ο νέος Νόμος προβλέπει αυστηρά μια σειρά προϋποθέσεων ένταξης σε αυτόν και ταυτόχρονα μια σειρά διαδικασιών οι οποίες αν δεν τηρηθούν με ευλάβεια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χάσιμο χρόνου, πόρων και προοπτικής ανέλιξης της επιχείρησης.

Είναι, κατά συνέπεια, πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα του να επιλέξει τους σωστούς ανθρώπους -επαγγελματίες οι οποίοι θα είναι σε θέση να τον κατατοπίσουν και να τον καθοδηγήσουν με συστηματικά και αποτελεσματικά βήματα στη σωστή υποβολή της αιτήσεώς του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που είναι ήδη έτοιμη στις βασικές ρυθμίσεις της και αναμένονται σύντομα βελτιώσεις της- προς ένταξη στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Η όλη διαδικασία κατευθύνεται από έναν συντονιστή ο οποίος επιλέγεται τυχαία από το μητρώο συντονιστών το οποίο έχει σε πρώτη φάση ολοκληρωθεί σήμερα.

Η όλη διαδικασία ένταξης στις διατάξεις του νέου Νόμου από την αρχή μέχρι και την τελική εξέλιξη της σκιαγραφείται περίπου επί τη βάσει των παρακάτων βασικών σταδίων:

1. Αναζήτηση και ανεύρεση των κατάλληλων συνεργατών. Ο υπο ένταξη επιχειρηματίας δέον όπως είναι απόλυτα βέβαιος ότι ο νομικός, ο λογιστής , και ο φοροτεχνικός του είναι απόλυτα καταρτισμένος και επαρκής.

2. Έλεγχος του κατά πόσο πληρεί η επιχείρηση τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Νόμου. Συνοπτικά στα πλαίσια του παρόντος αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις ένταξης στο Νέο Νόμο είναι οι εξής :

  • Tο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει πτωχευτική ικανότητα
  • Nα αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Nα έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
  • Nα είχε κατά την 31 Δεκέμβριου 2016 οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημέρων

Οι συνολικές του οφειλές θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ και η επιχείρηση σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να είχε: α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φορών, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

3. Διερεύνηση με στελέχη της επιχείρησης όλων των οικονομικών δεδομένων αυτής προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη μιας συγκριμένης πρότασης διευθέτησης χρέους προς τους πιστωτές τηςεπιχείρησης.

4. Εκτίμηση από τους ειδικούς οικονομικούς συμβούλους της επιχείρησης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας με βάση πάντα τα όσα προαπαιτεί ο Νόμος.

5. Προετοιμασία ολοκληρωμένου φακέλου με συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων. Το σημείο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους επαγγελματίες που συνεπικουρούν την επιχείρηση και έχουν επιλεγεί με σοβαρότητα. Μια παράλειψη, ένα λάθος σχετικό έγγραφο μπορεί να κοστίσει την επιτυχία της όλης διαδικασίας.

6. Συμπλήρωση της ειδικής αιτήσεως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα .

Η έγκριση υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνεται αφού έχει συγκεντρωθεί η συμφωνία υπαγωγής της επιχείρησης στο Νέον Νόμο του 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

7. Η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης θα πρέπει ήδη να είναι έτοιμη και απόλυτα εμπεριστατωμένη. Ο νέος Νόμος απαιτεί η υπό ένταξη επιχείρηση να αποδεικνύει τη δυναμική της και να πείθει πως πρέπει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Το στάδιο αυτo είναι απόλυτα κρίσιμο.

8. Τα δύσκολα ξεκινούν τώρα με τις διαπραγματεύσεις επί της αιτήσεως του επιχειρηματία με όλους του πιστωτές που θα έχουν δεχτεί (αν το αίτημα υπαγωγής έχει προέλθει από τον ίδιο τον επιχειρηματία) να προσέλθουν στη διαδικασία υπαγωγής της επιχείρησης στις νέες διατάξεις του Νόμου.

9. Μετά από την επιτυχημένη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ακολουθεί η υπογραφή των συμφωνητικών με τους πιστωτές και η τελική υποβολή – αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί – αυτών στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση των συμφωνητικών .

10. Έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας. Η επιχείρηση έχει μπει σε τροχιά εξέλιξης, έχει οργανώσει τις οφειλές της προς τρίτους, Τράπεζες, Δημόσιο κτλ και έχει δικαιωθεί ως προς την επιλογή σωστών επαγγελματιών του χώρου κατά την προσπάθειά της να νταχθεί στις νέες διατάξεις του Νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Κουτμερίδου Παρθένα
Νέστορα Αφροδίτη
Συνεργάτες δικηγόροι της Rhetor law firm

 

Facebook Comments