Την άποψη ότι με υποτίμηση του ελληνικού χρέους σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί και η ύφεση της οικονομίας, διατυπώνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, με αυτό τον τρόπο θα είχαν βοηθηθεί κυρίως οι έλληνες εξαγωγείς και θα είχε δοθεί σημαντική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο δημόσιο τομέα και ένα τεράστιο πρόβλημα φοροδιαφυγής, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι με υποτίμηση του χρέους σε δραχμές η πλειονότητα των ελληνικών ομολογιακών τίτλων θα είχε εκδοθεί υπό ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένο δίκαιο, και οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν στις πιέσεις για πώληση, σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό το αμερικανικό δίκαιο γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας, τη στιγμή που πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και ο δανεισμός των ομολόγων γίνεται υπό ξένο δίκαιο (Βρετανικό, ή Αμερικανικό).

Εκτενές κύριο άρθρο για τη χώρα μας με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα», δημοσιεύει  και η Wall Street Journal διερωτώμενη πώς θα τερματιστεί το καθεστώς «των αιώνιων, κυλιόμενων δανείων».

Facebook Comments