Σταθεροποιητικά συνεχίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από τις 1.100 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 370 μονάδες, τις τράπεζες πέριξ των 175 μονάδων, ενώ ο FT Mid κινείται στη ζώνη των 1.106,17-1.123,76 μονάδων.
 
Με την αξία των συναλλαγών στα 115 και πλέον εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως ο καθαρός-πραγματικός τζίρος περιορίζεται στα 33 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί προσυμφωνημένες πράξεις στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Motor Oil, ΟΤΕ κ.λπ. αφορούν σε μεταβιβάσεις πακέτων από «μάνες» σε τελικούς πελάτες.
 
Πρόκειται για τυπική διαδικασία, σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, καθώς ξένα σπίτια π.χ. η Morgan Stanley που είχε ομαδοποιήσει αγορές σε αυτές τις μετοχές τις περνάει σε κωδικούς πελατών της, εν όψει αλλαγών στους δείκτες MSCI.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως ενδεικτική την περίπτωση της Morgan Stanley, καθώς όπως υποστηρίζουν τα αμερικανικά σπίτια (στην πλειονότητα τους) ακολουθούν αυτήν την τακτική, αυτές τις ημέρες.
 
Καλό λοιπόν είναι να έχουμε ακριβή εικόνα για τη σύνθεση των συναλλαγών, την ταυτότητα των «ισχυρών χεριών», τις κινήσεις τους εν όψει της αναδιάταξης δυνάμεων στους δείκτες, την επικείμενη και τυπικά «υποβάθμιση» της ελληνικής αγοράς και ένταξή της στην κατηγορία των… αναπτυσσόμενων.
 
Στην περιοχή των 175 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου -τις τρεις της «μεγάλης» και τις δύο της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης- να επιχειρούν να απεγκλωβιστούν, χωρίς θεαματικά όμως -ακόμη- αποτελέσματα.
 
Ο κλάδος έχει δρόμο, πολύ δρόμο, και παρότι χωρίς τράπεζες το χρηματιστήριο δεν μπορεί να «δει» πάνω από τις 1.250 μονάδες, η μόχλευση σε μη τραπεζικούς τίτλους συνεχίζεται.
 
Η καταγραφή συνεχόμενων «νέων υψηλών» για μετοχές εταιριών του FTSE Large Cap και του FT Mid επιβεβαιώνει την παρουσία «ισχυρών χεριών» σε διάφορους κλάδους πέραν του χρηματοπιστωτικού. Κατ αρχήν η εμφαντική παρουσία και… δράση τους στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τα γνωστά θεαματικά αποτελέσματα. Αλλά και σε τίτλους όπως οι ΕΧΑΕ, F.F. Group, ΕΥΔΑΠ αλλά και Fourlis, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.
 
Σταδιακά μετά τις 13.15-13.25 οι αγοραστές υποχρεώθηκαν να ανέβουν λίγο υψηλότερα -με τον 25άρη να αντιδρά μέχρι τις 370 μονάδες- για να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους σε τίτλους των ΟΤΕ και ΔΕΗ. Πρόκειται για τους δύο τίτλους με «νέα υψηλά» σήμερα, ενώ για τον Οργανισμό δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί παλιότερο πρόγραμμα αγοράς μετοχών (από το βασικό μέτοχο). Επίσημη ανακοίνωση από την διοίκηση του ΟΤΕ ή την D.T δεν έχει εκδοθεί, ωστόσο για τη μετοχή του Οργανισμού υπάρχει ένα… ανενεργό (;) πρόγραμμα αγοράς.
 
Με αγοραστές και η δεικτοβαρής CCHBC, που επιχειρείται να επαναπροσεγγίσει τα 20,5 ευρώ, εντολές αγοράς και σε Motor Oil, Πειραιώς (όλο και ενισχύεται προς το 1,70 ευρώ, την τιμή της ΑΜΚ) αλλά και στην ΕΧΑΕ (σταθερός ο ξένος αγοραστής για πολλοστή συνεδρίαση).
 
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση «κεφάλι παίρνει» η Eurobank, καθώς επιχειρείται άλλη μια προσπάθεια προσέγγισης του 0,60 ευρώ και αφού το μεγαλύτερο μέρος των παλιών ομολογιούχων έχει ρευστοποιήσει τη θέση του. Στο 0,269 ευρώ η μετοχή της Attica Bank, για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές.
 
Ομοίως υψηλός τζίρος και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την τιμή να ενισχύεται έως τα 2,67 ευρώ και.. μεγάλο στοίχημα την υπέρβαση της κορυφής 52 εβδομάδων (2,80 ευρώ από τις 24/1/2013). Υπεραντίδραση για τη μετοχή της ΕΒΖ, άνοδος για το Νηρέα, αντίδραση για τον τίτλο της ΣΙΔΕΝΟΡ.
 
Ήπιες διακυμάνσεις, μέτριες συναλλαγές και μικτές τάσεις στα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 8.720 μονάδες.

Facebook Comments