Οι επικεφαλής στη Γερουσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων «σημειώνουν πρόοδο» στην προσπάθειά τους να επιλύσουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, όμως μένει να συμφωνήσουν σε δύο βασικά σημεία: τη διάρκεια της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και το χρηματοδοτικό νομοσχέδιο για λειτουργήσει ξανά το κράτος, δήλωσε στέλεχος των Δημοκρατικών.

Το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος απέρριψε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ηγέτη των Δημοκρατικών στη γερουσία Χάρι Ρέιντ και του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία «μέσα στις επόμενες 24 ώρες», αν και προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών.

Απόψε συνάντηση Ομπάμα – Μπάιντεν με το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσουν απόψε τους ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσουν όσον αφορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες τους όσον αφορά την αύξηση του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους και τον τερματισμό της διακοπής της λειτουργίας μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γίνει απόψε στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Σε αυτήν θα μετάσχουν ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η ηγέτις των Δημοκρατικών στην Βουλή Νάνσι Πελόζι.

Ο Λευκός Οίκος προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι καθώς εξαντλείται ο χρόνος μέχρι την Πέμπτη, την ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο όριο του δανεισμού τους, ο Ομπάμα θα καταστήσει σαφές ότι είναι ανάγκη να δράσει το Κογκρέσο και θα υπογραμμίσει ότι δεν θα υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Tea Party.

“Ο πρόεδρος θα επαναλάβει επίσης τις αρχές μας στους ηγέτες: δεν θα καταβάλουμε λύτρα στο Κογκρέσο για να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και να αυξηθεί το όριο του χρέους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Ο πρόεδρος συνεχίζει να παροτρύνει το Κογκρέσο να υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο του χρέους και θα παρέχει την βεβαιότητα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας», καταλήγει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Facebook Comments