Σε συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα καθησυχάσει τους προβληματισμούς σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ελπίζουν να καταλήξουν οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)- ωστόσο, δεν είναι «αφελείς» όσον αφορά στη δυσκολία επίτευξης αυτού του στόχου, δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο συνομιλίες θα λάβουν χώρα στη Γενεύη αύριο και την Τετάρτη. Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, κανείς δεν πρέπει να αναμένει μια σημαντική εξέλιξη εν μία νυκτί.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να άρει οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, αν από πλευράς της η ιρανική κυβέρνηση δράσει άμεσα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας περί κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Νετανιάχου: Λάθος η χαλάρωση της πίεσης στο Ιράν

Η χαλάρωση της πίεσης στο Ιράν εν σχέσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα ήταν «ιστορικό λάθος», σημείωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημείωσε, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει «λίγο πριν οι διεθνείς κυρώσεις να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», τόνισε ο κ. Νετανιάχου, μία ημέρα πριν οι εκπρόσωποι των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας συναντηθούν με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη για το θέμα των πυρηνικών.

Ο κ. Νετανιάχου έκανε επίσης λόγο για «ενίσχυση των αδιάλλακτων στοιχείων» και τελικά του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος «θα θεωρηθεί νικητής».

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, έχει δεσμευτεί να εργαστεί σκληρά για την οριστική λύση της διαμάχης του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις σε ό,τι αφορά το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Η συγκρατημένα θετική ανταπόκριση της Δύσης στα ανοίγματα του κ. Ρουχανί έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στο Ισραήλ.
 

Facebook Comments