Σε μία κρίσιμη διπλωματική πρωτοβουλία, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε ότι «ένα μεγάλο έθνος όπως η Κίνα θα πρέπει να έχει ένα παγκόσμιο νόμισμα». Η Κίνα, δήλωσε, θα πρέπει να αναζητήσει την ανάπτυξη του γουάν «μέσω του διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, μέσω του Λονδίνου»
Το City του Λονδίνου βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς συναλλαγματικού trading για του γουάν, μετά την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, με ημερήσιες συναλλαγές 5,3 δισ. δολ. Προ εξαμήνου σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η πρόσκληση του κ. Όζμπορν για επέκταση της κινεζικής επιρροής στο City έπεται συζητήσεων με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Ma Kai και έντονων πιέσεων από την πλευρά του Πεκίνου που διαμαρτυρόταν πως οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εμπόδιζαν την επέκταση των κινεζικών τραπεζών στο Πεκίνο. Τρεις κινεζικές τράπεζες, σε αντίδραση, επέλεξαν το Λουξεμβούργο για την ευρωπαϊκή τους έδρα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Όζμπορν θα ανακοινώσει πως οι ρυθμιστές αρχές θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές τράπεζες ώστε να τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε τραπεζική χονδρικής μέσω υποκαταστημάτων στο Λονδίνο. Μέχρι τώρα, οι κινεζικές τράπεζες λειτουργούν ως θυγατρικές και η αντιμετώπισή τους είναι ισάξιος με εκείνων των τοπικών τραπεζών, με σκληρούς κανόνες διαφάνειας και κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, κρατικές τράπεζες όπως οι Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China ζητούν να λειτουργήσουν ως υποκαταστήματα των μητρικών ώστε να έχουν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα των βασικών λειτουργιών τους στο Πεκίνο και να υπόκεινται στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών υπόκεινται σε πιο χαλαρούς ρυθμιστικούς κανόνες στη Βρετανία.
Το ρίσκο για τον κ. Όζμπορν είναι πως με την επιλογή του αυτή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες διεθνείς τράπεζες στο City που λειτουργούν ως θυγατρικές.
Facebook Comments