Πόσος είναι ο πραγματικός μισθός του μέσου εργαζόμενου
Τώρα και αρκετά χρόνια λέω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδος γενικά είναι το ΙΚΑ
Τώρα και αρκετά χρόνια λέω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδος γενικά είναι το ΙΚΑ
Μπορεί οι καθαρές αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων να είναι στο 60% του μέσου όρου στην ΕΕ, αλλά όσο αναφορά το μέσο κόστος ανά εργαζομένου, αυτό είναι στο 94% του μέσου εργαζομένου στην ΕΕ.
Γιατί ενώ το μέσο κόστος ανά εργαζομένου στην Ελλάδα είναι στο 94% της ΕΕ, ο μέσος Έλληνας εισπράττει μόνο το 60%; Διότι η διαφορά πάει στο ΙΚΑ.
Θα ήθελα να εστιάσετε την προσοχή σας στον πιο πάνω πίνακα. Ο πίνακας αυτός είναι κατευθείαν από ένα λογιστήριο ενός γνωστού. Αυτό που του ζήτησα ήταν να μου πει πόσο είναι το συνολικό κόστος ανά εργαζόμενο, όχι απλά το μεικτό που βλέπει ο εργαζόμενος.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της πρώτης γραμμής.
Οι βασικές αποδοχές (το μεικτό που λέμε) του αργαζόμενου είναι €1652. Κάθε μήνα έχει τις εξής κρατήσεις.
• ΤΕΑΥΕΚ – 115.64
• ΦΜΥ – 123.53
• ΙΚΑ 214.76
Αυτός ο υπάλληλος εισπράττει καθαρά 1198.07 τον μήνα.
Το θέμα όμως είναι ότι ο μισθός του δεν είναι 1652 όπως νομίζει αλλά πολύ περισσότερα.
Διότι από την πλευρά του εργοδότη υπάρχουν και άλλες κρατήσεις που δεν αντιλαμβάνεται ο υπάλληλος αυτός.
• ΤΕΑΥΕΚ – 49.65
• ΙΚΑ – 413.00
ΟΙ συνολικές κρατήσεις του εργαζόμενο είναι 453.93 τον μήνα. Επιπλέον, οι κρατήσεις από την πλευρά του εργοδότη (που δεν βλέπει ο εργαζόμενος) είναι 463.55.
Προσέξτε κάτι τώρα. Αν προσθέσουμε τις συνολικές κρατήσεις του εργαζόμενου και του εργοδότη, αυτές είναι 917.48. Αν προσθέσουμε τις συνολικές κρατήσεις και τις καθαρές αποδοχές, τότε ο εργαζόμενος κοστίζει στην επιχείρηση 2115,55.
Με λίγα λόγια, το κόστος από την πλευρά του εργοδότη άσχετα το τι βλέπει ο υπάλληλος είναι 2115,55. Ναι αλλά ο υπάλληλος νομίζει ότι ο μισθός του 1652, ενώ στην πραγματικότητα ο μισθός του είναι 2115,55. Γιατί είναι ο πραγματικός μισθός 2115.55 και όχι 1652; Διότι απλά αυτά είναι τα λεφτά που πληρώνει ο εργοδότης για αυτό τον υπάλληλο αυτό.
Στην ουσία δηλαδή ο μισθός αυτού του υπαλλήλου είναι 2115.55.
Για το ΙΚΑ και ΤΕΑΥΕΚ ο υπάλληλος αυτός πληρώνει τον μήνα 793.95. Με λίγα λόγια, πληρώνει ένα επιπλέον ποσό 66% σε σχέση με τις καθαρές του αποδοχές σε κρατήσεις, που μάλιστα δεν γνωρίζει ότι τις πληρώνει (νοώντας το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη).
Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα δεν θα δει πότε μέσο ευρωπαϊκό μισθο διοτι απλά του κλέβει τον ιδρώτα του το ΙΚΑ.
Ξεχάστε τον φόρο και τον ΦΜΥ, αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στις άλλες κρατήσεις. Ο μέσος εργαζόμενος σήμερα πληρώνει ένα επιπλέον 60% (τουλάχιστον) από τις καθαρές του αποδοχές σε εισφορές. Πληρώνει δηλαδή ένα τσουβάλι λεφτά (που δεν γνωρίζει) για να μπορεί να συντηρηθούν οι παχουλές συντάξεις του δημοσίου τομέα και του κομματικού στρατού των ελλήνων πολιτικών και συνδικαλιστών.
Προσέξτε κάτι άλλο.
Ο υπάλληλος που παίρνει καθαρά 1198.07, κοστίζει στην επιχείρηση σχεδόν τα διπλά λεφτά … 2115,55. Για να μπορεί δηλαδή κάποιος να πάρει 2000 καθαρά τον μήνα, η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει 3800 περίπου. Για κάθε ένα ευρώ αύξησης που θέλει να πάρει ένας αργαζόμενος, ο εργοδότης θα πληρώσει σχεδόν τα διπλά.
Κατάληξη
Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι χαμηλοί αν κοιτάξουμε το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη. Ο δικός μου ορισμός στο τι μισθό παίρνει ο κάθε ένας είναι το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη και όχι τα καθαρά μετά από κρατήσεις.
Για να μπορούν να πάρουν πραγματικές αυξήσεις οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να μειωθούν κατακόρυφα οι εισφορές. Όσο επιμένουμε να συντηρούμε ένα καταδικασμένο σύστημα που ωφελεί μόνο λίγους – ο μέσος εργαζόμενος δεν θα δει ποτέ πραγματικές αυξήσεις και δεν θα πλησιάσει ποτέ τον μέσο ευρωπαϊκό μισθό.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει. Όσοι δεν θέλετε να το πιστέψτε και νομίζετε ότι θα πάρετε σύνταξη είναι δικαίωμα σας. Άσχετα όμως από το αν καταρρεύσει η όχι, σημασία έχει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το σας συνολικό σας μισθό (το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη) πάει στο ΙΚΑ για να συντηρήσουν κάποιον άλλον. Αν εσείς είστε σύμφωνοι με τότε, τότε εμένα μου περισσεύει.
Facebook Comments