Αν και το default του αμερικάνικου χρέους δεν αποτελεί για κανένα διεθνή οίκο το βασικό σενάριο, καθώς όλοι, λίγο πολύ, αναμένουν να υπάρξει συμφωνία, έστω και στο παρά πέντε, τόσο η Barclays όσο και η Capital Economics επισημαίνουν πως και να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αναμένεται κανένας πανικός στην αγορά.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους σε εύθετο χρόνο και οδηγηθεί σε default, δεν αναμένεται να υπάρξει πανικός στην αγορά ομολόγων, όπως επισημαίνει η Capital Economics.

Όπως τονίζει, οποιαδήποτε χρεοκοπία για τις ΗΠΑ, θα είναι προσωρινή. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα συνεχίσουν να κάνουν κάποιες διακρίσεις μεταξύ των ομολόγων  όπου οι πληρωμές καθυστερούν και εκείνων των οποίων οι πληρωμές δεν θα επηρεαστούν από ένα βραχύβιο default.

Η Capital Economics τονίζει πως αναμένονται επίσης καθησυχαστικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τις ρυθμιστικές αρχές, και ίσως μία πιθανή αλλαγή στην στάση των ξένων μεγάλων κατόχων του χρέους των ΗΠΑ , όπως η Κίνα , και έτσι η πτώση των τιμών τους θα είναι περιορσιμένη. Οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων επίσης θα βρουν στήριγμα από μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και από τις αγοραστικές κινήσεις της Fed, όπως καταλήγει.

Από την πλευρά της, η Barclays εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους αυτή την εβδομάδα. Έτσι θα αποφευχθεί η διαφαινόμενη διπλή απειλή της επιλεκτικής χρεοκοπίας και μιας ξαφνικής δημοσιονομικής συστολής, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε σοβαρό δημοσιονομικό γκρεμό .

Χωρίς την αύξηση της οροφής του χρέους, όπως υπογραμμίζει η τράπεζα, η 1η Νοεμβρίου φαίνεται πιο πιθανό να είναι η ημέρα που οι επιλογές κρατικής χρηματοδότησης θα στερέψουν, δεδομένου του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα υπάρξη αθέτηση των υποχρεώσεων του χρέους. Πρώτον, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει να μετακυλεί τα ομόλογα που λήγουν, με την έκδοση νέου χρέους, αν και το κατά πόσον η αγορά θα το επιτρέψει αυτό να λειτουργήσει ομαλά, είναι ασαφής. Πράγματι, οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται μεταξύ των ομολόγωνπου λήγουν τον επόμενο μήνα και εκείνων που έχουν μεγαλύτερες διάρκειες.

Όσον αφορά τις πληρωμές τόκων , η προσπάθεια να τους δοθεί προτεραιότητα θα ήταν δύσκολο λογιστικά και νομικά αμφισβητήσιμο , όπως επισημαίνει η Barclays, αλλά δεδομένου ότι καταβάλλονται, μέσω ενός συστήματος, χωριστά από όλα τα άλλα έξοδα , θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμo . Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφυγή του default στους ομολογιούχους, αλλά θα επιβάλλει τη διακοπή άλλων πληρωμών. Οι οίκοι αξιολόγησης θα το κρίνουν αυτό ως βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση , παρά ένα καθαρό default. 

Facebook Comments