Η παράταση του αδιεξόδου στο ζήτημα της αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ οδήγησε τον οίκο οικονομικής αξιολόγησης να θέσει τις ΗΠΑ σε βαθμίδα αρνητικής παρακολούθησης, επανεξετάζοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ» που είχε μέχρι και χθες.

Ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα υπονομεύεται με τη συνεχιζόμενη διαφωνία για το “ταβάνι” του χρέους, αναφέρει ο οίκος.

“Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ρόλο του δολάριου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος με αμφιβολίες για την πλήρη πίστη και πίστωση των ΗΠΑ”, τονίζει ο Fitch.

Τo οutlook της αμερικανικής οικονομίας παραμένει αρνητικό.

Η απόφαση του οίκου Fitch να θέσει τα AAA της αμερικανικής οικονομίας σε negative watch είναι άλλο ένα σημάδι ότι χρειάζεται συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους, ανάφερε εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να έχει περιορισμένη δυνατότητα να κάνει πληρωμές μετά από αυτή την ημερομηνία, θα εκτεθεί στον κίνδυνο της διαχείρισης ροών εσόδων και δαπανών. Είναι αδύναμο στο να βάλει προτεραιότητες στην εξυπηρέτηση χρέους και μη ξεκάθαρο το εάν έχει την νομική εξουσιοδότηση να το πράξει. Το γεγονός αυξάνει το ρίσκο να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών και εργαζόμενων, όπως επίσης και εξοφλήσεις δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά πληγώνουν την εικόνα μιας αξιόχρεης οικονομίας, σημειώνει η Fitch.

Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, η επαναλαμβανόμενη «μικροπολιτική» γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αποτελεί χτύπημα στην εμπιστοσύνη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των πολιτικών θεσμών, καθώς και στη συνοχή και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Θα έχει επίσης κάποιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Facebook Comments