Η έως πρόσφατα σκληρή Φινλανδία φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη χώρα μας και εμφανίζεται έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Πορτογαλία με νέα δάνεια αν χρειαστεί.

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός της Γιούρκι Κατάινεν στους Financial Times από τη Ρώμη όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λετα, η χώρα είναι έτοιμη να πει το «ναι» σε νέα παροχή βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει τις εθνικές ευθύνες σε άλλους… Ομως εάν η κατάσταση είναι δύσκολη θα πρέπει να εξετάσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε χώρες. Είμαστε πολύ ρεαλιστές σε αυτό το θέμα», ήταν τα λόγια του Κατάινεν στη βρετανική εφημερίδα.

Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αίτημα επιπλέον βοήθειας από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία και ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας δεν έχει συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οταν ρωτήθηκε εάν η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην ευρωζώνη έχει συμβάλει στην αύξηση της ύφεσης, ο Κατάινεν παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη».

Σημειώνεται ότι ο 42χρονος Κατάινεν είναι ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν καθώς η θητεία του τελευταίου λήγει στα τέλη του 2014.

Facebook Comments