Βραχυπρόθεσμη εκτόξευση των τιμών του χρυσού, αλλά όχι παρατεταμένο ράλι, περιμένουν οι αναλυτές, εάν οι Αμερικανοί βουλευτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το όριο του χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο ράλι στις τιμές του χρυσού, ίσως 20-30 δολάρια. Η αγορά είναι της γνώμης ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα ξεμείνει από λεφτά πριν την 1η Νοεμβρίου, έτσι η 17η Οκτωβρίου είναι μία “ήπια” προθεσμία», αναφέρει στο CNBC ο αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ, Victor Thianpiriya.

Κι ενώ το υπουργείο θα χάσει την δυνατότητά του να δανείζεται μετά τις 17 Οκτωβρίου,  θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστό ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

«Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο (την 1η Νοεμβρίου), εάν εξακολουθεί να φαίνεται ότι το υπουργείο θα αθετήσει τις υποχρεώσεις του, τότε δεν θα με εξέπληττε εάν ο χρυσός λάμβανε και πάλι εντολές ως ασφαλές καταφύγιο», λέει ο αναλυτής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο έχει μικρές πιθανότητες.

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σταθερές, γύρω στα χαμηλά τριμήνου των 1.280 δολαρίων η ουγκιά. Το πολύτιμο μέταλλο έχει χαμηλές επιδόσεις παρά τα αυξανόμενα ρίσκα στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και καταγράφει πτώση 3,5% από τότε που ξεκίνησε το «λουκέτο» στις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, την 1η Οκτωβρίου.

«Αν περάσει η διορία της 17ης Οκτωβρίου, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν, αλλά αυτό θα συνέβαινε σε συνδυασμό με ενέργειες σε άλλες χρηματοοικονομικές αγορές που θα ασκούσαν μεγάλες πιέσεις στους νομοθέτες να βρουν λύση», τονίζει ο αναλυτής της UBS Daniel Morgan. «Δεν θα με ενδιέφερε να αγοράσω χρυσό στη βάση του βραχυπρόθεσμου προβλήματος του ορίου του χρέους».

Ο ίδιος τονίζει ότι όταν επιλυθεί η κρίση με το όριο χρέους, η προσοχή της αγοράς θα επιστρέψει στο χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, το οποίο θα ασκήσει νέες πτωτικές πιέσεις στο χρυσό.

Ο αναλυτής της CMC, Ric Spooner, εκτιμά ότι η ζήτηση για χρυσό θα επηρεαστεί από τις δηλώσεις των νομοθετών. «Αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα μέχρι αύριο και υπάρξουν σκληρές δηλώσεις, τότε αυτό θα ήταν πιο ανησυχητικό», επισήμανε.

Facebook Comments