Οι Ρώσοι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής εξέφρασαν σήμερα την αισιοδοξία τους ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θεωρούν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ως την ασφαλέστερη επένδυση στον κόσμο, ακόμη και στην περίπτωση μιας τεχνικής αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν θα επηρεαστεί εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το όριο του χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου επειδή δεν διακρατεί βραχυπρόθεσμα αμερικανικά χρεόγραφα.

Η Ξένια Γιουντάγιεβα, αναπληρώτρια πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζα, χαρακτήρισε «πολύ χαμηλό» τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ. «Τα αμερικανικά ομόλογα θα παραμείνουν η ασφαλέστερη επένδυση παγκοσμίως ακόμη και στην περίπτωση τεχνικής αθέτησης των υποχρεώσεων», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την κατάθεση της Γιουντάγιεβα και του Σιλουάνοφ σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Περισσότερα από τα δύο πέμπτα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας είναι σε αμερικανικά ομόλογα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, σε ρευστό και χρυσό, ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια.

Facebook Comments