Και ο λόγος δεν είναι μόνο η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ουάσινγκτον… Η ροή των κεφαλαίων μακριά από τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα και προς στην Ευρώπη, δεν έχει μόνο να κάνει με το shutdown των ΗΠΑ και το αδιέξοδο του χρέους , αλλά και με την βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της Ευρώπης έναντι των διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, που επιμένουν .

«Αν και δεν περιμένουμε default για τις ΗΠΑ , μια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους θα σημαίνει απλά ότι οι αμερικανικές αγορές μετοχών θα είναι και πάλι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής των προοπτικών ανάπτυξης» όπως τονίζει ο οίκος Jefferies.

Δεδομένου ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται , οι αγορές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε υπερβολικά επίπεδα , ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη αποτελούν κινητήριο μοχλό για μια « εκπληκτική » ανάκαμψη, όπως δηλώνει η Μαρί Όουενς Τόμσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole .

Τα funds κατευθύνονται ξεκάθαρα προς την Ευρώπη . Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκή μετοχικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 1,6 δισ. δολαρίων , που σηματοδοτεί την 15η εβδομάδα καθαρών εισροών , ενώ τα ομόλογα και η αγορά χρήματος είδαν εισροές 796 εκατομμυρίων δολαρίων και 5,3 δισ. δολαρίων , αντίστοιχα, την συγκεκριμένη εβδομάδα , σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies .

Στις ΗΠΑ , τα funds παρέμειναν καθαροί πωλητές, με τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος να χάνουν 27 δισ. δολάρια , η «βαρύτερη» εκροή εδώ και σχεδόν έξι μήνες , ενώ τα μετοχικά και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είδαν  10 δισ. και  1,5 δισ. δολάρια καθαρές πωλήσεις , αντίστοιχα , όπως έδειξαν τα στοιχεία .

Η ανθεκτικότητα των εισροών στις ευρωπαϊκές μετοχές  σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ, είναι πιθανό να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις αμερικανικές μετοχές, μέχρι το τέλος του έτους , τονίζει η Jefferies .

Από την άλλη, τα διαρθρωτικά προβλήματα στις ΗΠΑ μπορεί να παρατείνουν τις χαμηλές επιδόσεις των μετοχών .

Επιπλέον , το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν. Ενώ η μείωση του ελλείμματος είναι θετική , η μείωση γίνεται στις δαπάνες  των προγραμμάτων που ουσιαστικά θα έπρεπε να δουν αύξηση,  όπως είναι η εκπαίδευση , η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας , όπως τονίζει η Credit Agricole.

Αντίθετα , δεν υπάρχει στιγμή στην ιστορία , όπου η Ευρώπη έχει καταφέρει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προσθέτει.

Σύμφωνα και με τη Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή και χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την κεροδοφρία των αμερικάνικων εταιρειών είναι χαμηλές και σε μονοψήφια ποσοστά, και διαπραγματεύονταιμε p/e της τάξης του 15.  Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν διπλάσια μερισματική απόδοση , όπως τονίζει.

Facebook Comments