Τραπεζίτες: Αλλάζει δραστικά το κλίμα υπέρ της Ελλάδας
Αλλάζει δραστικά το κλίμα υπέρ της Ελλάδας
Αλλάζει δραστικά το κλίμα υπέρ της Ελλάδας
Τα προηγούμενα δύο χρόνια στις συνόδους του ΔΝΤ η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως παρίας και το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Grexit.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν ριζικά διαφορετική. Καθολική είναι η αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί, ειδικά στον δημοσιονομικό τομέα, το ζήτημα του Grexit έχει διαγραφεί από την ατζέντα και ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών αναζητεί ευκαιρίες τοποθετήσεων διαβλέποντας την ανάκαμψη της χώρας.
Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει μειωθεί δραστικά, ενώ οι ξένοι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας. Ο διοικητής της ΤτΕ Γεώργιος Προβόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος υπογραμμίζουν τη ριζική βελτίωση του κλίματος και τις θετικές προσδοκίες που σχηματίζονται για την πορεία της χώρας.
Προβόπουλος
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί. Η Ελλάδα σταθερά ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη». Από τις επαφές που πραγματοποίησε ο κ. Προβόπουλος με τη διοίκηση του ΔΝΤ, με διοικήσεις μεγάλων ξένων τραπεζών και μέλη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, επιβεβαίωσε την επιταχυνόμενη βελτίωση του κλίματος υπέρ της χώρας μας.
Η ανησυχία έχει υποχωρήσει σημαντικά και ενισχύεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης. Οι ξένοι αξιωματούχοι και τραπεζίτες ενδιαφέρθηκαν για τις εξελίξεις αναφορικά με το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, προβλήματα που ωστόσο δεν αναιρούν το θετικό κλίμα και τις προσδοκίες για τη χώρα.
Εθνική
Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρέθηκε επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας με τη συμμετοχή του προέδρου του ομίλου Γιώργου Ζανιά, του διευθύνοντος συμβούλου Αλ. Τουρκολιά και του αναπληρωτή διευθ. συμβούλου Πέτρου Χριστοδούλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς τονίζει πως, «υπάρχει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των ξένων και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υστερα από μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα περιβάλλεται ξανά με εμπιστοσύνη και ολοένα και περισσότεροι διαβλέπουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας».
Το επιτελείο της ΕΤΕ είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ και τις διοικήσεις πολλών τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με μέλη της διοίκησης της Bank of America, της UBS, της Morgan Stanley, της Credit Suisse, της Deutsche Bank, της Credit Agricole κ.ά. καθώς και με διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Οι ξένοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενώ το επιτελείο της Εθνικής μετέφερε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες στη χώρα έχουν ωριμάσει και το επόμενο διάστημα οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων, επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών και του ορυκτού πλούτου), των τροφίμων, του τουρισμού, του real estate και της βιομηχανίας φαρμάκων.
Πειραιώς
Από πλευράς του Ομίλου Πειραιώς, στις ΗΠΑ βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του ομίλου Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο διευθύνων σύμβουλος Ανθιμος Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης. Πραγματοποίησαν δεκάδες επαφές με διοικήσεις τραπεζών και επενδυτικά χαρτοφυλάκια, διαπιστώνοντας επίσης το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και επενδυτικά σχέδια. Στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος καθώς εκτιμούν ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη αν η Ελλάδα επιστρέψει από το 2014 σε ανοδική πορεία.
Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος υπογραμμίζει πως: «Η θεαματική βελτίωση του κλίματος δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για μια δυναμική φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Είναι εντελώς απαραίτητο αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων να καταφέρουμε να το μετουσιώσουμε σε επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας». Οπως σημειώνει, διεθνώς συντελείται μια μεγάλη μετατόπιση επενδυτικών πόρων και η Ελλάδα διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα καθώς προσφέρει υψηλές αποδόσεις (αντίστοιχες των αναδυόμενων αγορών) συνδυάζοντας ένα σκληρό νόμισμα.
Ο κ. Θωμόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο να δομήσουμε επενδυτικά σχέδια, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μέσω συναλλαγών που να είναι εύκολα κατανοητές και κοντά στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι αγορές, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Facebook Comments